En ny skatt på fossilbolag i världens rikaste länder skulle kunna generera tusentals miljarder kronor som kan hjälpa de mest utsatta länderna att bekämpa klimatkrisens konsekvenser. Det visar en ny rapport, rapporterar The Guardian.
I dag ger organisationen Stamp out poverty ut rapporten Climate Damages Tax. I den beräknas miljarder kronor kunna samlas in till länder som är extra utsatta på grund av klimatkrisen. Det enda som behövs är att en extra skatt på fossila bolag införs i OECD, där de rikaste länderna i världen ingår, enligt rapporten.
Avgiften skulle lätt kunna införas inom befintliga skattesystemet, enligt rapporten. Om skatten införs i år och skulle vara 5 dollar (ungefär 54 kronor) per ton koldioxidekvivalent, och sedan ökade med den summan varje år, skulle summan till de fattigare länderna öka till totalt 900 miljarder dollar (ungefär 9 844 miljarder kronor) till 2030, enligt organisationens beräkningar.
En rad välgörenhetsorganisationer, bland annat Greenpeace, stöttar idén.
”Vi behöver ett samlat globalt ledarskap för att tvinga fossilindustrin att sluta borra och börja betala för skadorna de orsakar runt om i världen. En klimatskadeskatt skulle vara ett kraftfullt verktyg för att hjälpa till att uppnå båda målen: att låsa upp hundratals miljarder i finansiering för dem som befinner sig i den skarpa änden av klimatkrisen och samtidigt hjälpa till att påskynda en snabb och rättvis övergång bort från fossila bränslen runt om i världen, säger Areeba Hamid, direktör på brittiska Greenpeace UK, till The Guardian.