Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Gruvbolaget LKAB vinner Greenwashpriset 2024

Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra, deltog under prisutdelningen och konstaterade att det inte är rätt väg att gå när man offrar samisk kultur för "grön omställning".

Svenska Greenwash-priset som varje år delas ut av miljöorganisationen Jordens vänner går i år till gruvbolaget LKAB. Det inte så hedersvära priset ”delades ut” under bokmässan under lördagen.

Det är inte många av prisdeltagarna som brukar vilja dyka upp och ta emot det mindre smickrande Greenwashpriset, som årligen delas ut till en aktör som ansträngt sig hårt för att framstå som mer miljövänliga än de är.

Så var inte heller fallet i år, när priset gick till LKAB. På plats vid prisutdelningen fanns istället Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra, som konstaterade att det handlar om en lång historia bakom LKAB:s vinst.

– I hundratrettio år har statliga LKAB exploaterat samiskt land och vatten. De vill fortsätta i samma hjulspår men nu med “grön omställning” som täckmantel/ursäkt, sa hon enligt ett pressmeddelande.

Enorma klimatutsläpp

Jordens vänners pris fungerar på så sätt att alla kan nominera kandidater till utnämningen. Därefter är det upp till svenska folket att rösta. 

Nomineringen av LKAB skickades in av demokratirörelsen Skiftet, med en motivering som handlar om bolagets enorma klimatutsläpp och deras obryddhet om samers rättigheter i Kirunaområdet – samtidigt som de försöker framhålla motsatsen. 

Tillsammans med Sáminuorra släppte nätverket nyligen ett upprop mot LKAB:s senaste gruvprojekt “Per Geijer”, som hotar att klyva Gabna sameby mitt itu. I skrivande stund har namninsamlingen mot den planerade järngruvan fått närmare 10 000 underskrifter. 

– Att offra samisk kultur, rennäring och samiska barns framtid är inte rätt väg att gå. Det här priset sänder en signal att Sveriges fjärde största klimatbov inte kan grönmåla sin verksamhet och komma undan med det, säger Sara-Elvira Kuhmunen i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV