Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Ekocidlagstiftning avancerar i Europa

Händelser som oljeutsläpp och annan större miljöförstöring ska nu kunna klassas som ekocid i Belgien.

Belgien har blivit första land i Europa att inkludera ekocid, storskalig miljöförstöring, i sin brottslagstiftning. Samtidigt röstade EU-parlamentet under tisdagen igenom tuffare miljölagar som även inkluderar ”kvalificerade brott”, som kan jämföras med ekocid. 

I förra veckan röstade Belgiens parlament igenom att ekocid ska erkännas som brott både på nationell och internationell nivå. 

Lagen innebär bland annat att en person i ledande ställning på ett företag kan få upp till 20 års fängelse och att ett företag kan bötfällas på upp till 1,6 miljoner euro. 

Samtidigt finns en viktig begränsning. Den nationella lagstiftningen gäller bara för juridikområden på nationell nivå, och alltså inte för de som regionerna Flandern, Vallonien och Bryssel råder över. 

Men begränsningen till trots menar Patricia Willocq, direktör för Stop Ecocide Belgien, att lagstiftningen är en viktig signal, speciellt när man ser den i relation till den tuffare lagstiftningen kring miljöbrott, som EU-parlamentet röstade igenom under tisdagen. 

– Nu har alla 27 medlemsländer i uppdrag att anpassa sina inhemska strafflagar med detta uppdaterade direktiv, en process som kommer att sträcka sig till Belgiens tre regioner. Vi förväntar oss att denna insats avsevärt kommer att minska eventuella skillnader mellan federala och regionala miljöstrafflagar. Eftersom Belgien har ordförandeskapet i Europeiska unionen, bör detta direktiv uppmuntra regionerna att spela sin roll, säger hon till Circular online.

Erkänner ekocid som internationellt brott

Landet har samtidigt erkänt ekocid som ett internationellt brott, vid sidan av de redan erkända brotten folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott (brott mot freden).

Samuel Cogolati, parlamentsledamot för det gröna partiet i Belgien, har länge kämpat för ett införande av ekocid i den nya strafflagen. 

– Efter fyra års kamp i parlamentet och i det civila samhället, så kommer vår vår straffrättsliga kod äntligen till hjälp för planeten: de värsta attackerna mot miljön är på väg att kriminaliseras, säger han till Circular online.

Hårdare EU-lagar

EU:s nya miljöbrottslagar röstades igår igenom i parlamentet med en en klar majoritet – 499 röster mot 100 och 23 nedlagda. 

Bland de brott som räknas upp finns olaglig handel med timmer, utarmning av vattenresurser, allvarliga brott mot EU:s kemikalielagstiftning och utsläpp av föroreningar från fartyg. Parlamentet var noga med att vissa allvarliga brott skulle klassas som ”kvalificerade brott”, och därmed medföra allvarligare påföljder. 

Exempel på kvalificerade brott är bland annat orsakande av stora skogsbränder eller vitt spridda luft-, vatten- eller markföroreningar om det leder till att ett ekosystem förstörs. I det fallet kan brottet jämföras med ekocid.

Kvalificerade miljöbrott som begås av individer och företrädare för ett företag ska nu kunna ge upp till åtta år i fängelse – 10 år om någon person dör i samband med det hela. Det kan också utdömas höga böter. För företag kan bötesbeloppet uppgå till tre eller fem procent av deras årliga globala omsättning, alternativt 24 eller 40 miljoner euro beroende på brottets art.

Visselblåsare ska skyddas

Parlamentet vill också se att visselblåsare som avslöjar miljöbrott stöttas på ett bra sätt i rättsprocesserna. Ledamöterna vill också se riktade utbildningar i dessa frågor för poliser, domare och åklagare i medlemsländerna. De vill också att det skapas nationella strategier och medvetandehöjande kampanjer mot miljöbrott.

EU-parlamentariker Antonius Manders från Nederländernas kristdemokratiska parti har varit föredragande för ärendet.

– Det är dags att vi börjar bekämpa gränsöverskridande brott på EU-nivå, med harmoniserade och avskräckande sanktioner för att förhindra miljöbrott. Enligt den här överenskommelsen är det förorenarna som får betala. Dessutom är det ett stort steg i rätt riktning att när ett företag förorenar är det inte bara företaget självt utan även personer i ledande ställning som hålls ansvariga. I och med införandet av en aktsamhetsplikt går det inte att gömma sig bakom tillstånd eller kryphål i lagstiftningen, säger han i ett pressmeddelande. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV