Kritik kommer från flera håll efter att regeringen i förra veckan skickade ut sitt förslag på remiss om att återigen tillåta uranbrytning i Sverige. Under fredagen hölls bland annat en protest i Jämtland, där stora uranfyndigheter finns.
Det var i februari i år som regeringen tillsatte en snabbutredning om att åter tillåta uranbrytning i Sverige. Resultatet, promemorian Att åter möjliggöra utvinning av uran, skickades ut på remiss den 20 december.
Beslutet att förbjuda uranbrytning togs av den förra regeringen år 2018, men den nuvarande regeringen har länge varit tydlig med att man vill upphäva det. I ett pressmeddelande betonar flera ministrar att uranet skulle vara viktigt för den gröna omställningen.
– Mer än en fjärdedel av Europas kända tillgångar av uran finns i Sveriges berggrund. Att kunna bryta uran är helt nödvändigt för vårt arbete med klimatomställningen, för att minska utsläppen och beroendet av fossila bränslen och energikällor. Jag vill att vi bryter och tar tillvara på den mineral som finns i Sverige, där den svenska gruvnäringen är bland den mest miljövänliga och säkra i hela världen, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i pressmeddelandet.
Oppositionen kritisk
Men regeringens förslag att upphäva förbudet mot uranutvinning får kritik från flera håll, bland annat från oppositionspartierna.
– Det är ju vansinne att man vill riva upp det här förbudet. Om uran från brytning skulle läcka ut i dricksvattnet så får det väldigt stora konsekvenser, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind till Sveriges radio Ekot.
Vänsterpartiets talesperson i gruvfrågor, Lorena Delgado Varas, säger till radion att ”det finns inga säkra eller gröna metoder för att kunna bryta uran”.
I Jämtlands län finns nu en oro för vad ett upphävt förbud skulle kunna innebära. I länet finns stora fyndigheter av uran, och ett australiensiskt bolag, Aura Energy, har ansökt om att få starta en vanadingruva i Oviken. De har också sagt att de kommer att utvinna uranet i området om uranutvinning blir tillåten. De båda ämnena påträffas ofta i samma typ av bergart: alunskiffer.
”Påtagliga risker”
Journalisten och författaren Arne Müller, som under många år granskat gruvbranschen, sa tidigare i december till SVT att det finns påtagliga risker med hantering av uran.
– Allmänt när det gäller gruvor i Oviken så är det risken för att metaller läcker ut i vatten man ska se upp med, säger Arne Müller, och tillägger att detta beror på att fyndigheterna innehåller väldigt många metaller i ganska låga koncentrationer.
– Man kommer att ha ett avfall där ganska många metaller finns kvar.
Protestmarsch i Jämtland
Men det är inte bara i Oviken som oron bland lokalborna är stor. Även på andra sidan av Storsjön hörs protester. I fredags samlades mellan 150 och 200 personer i Fåker för en protestmarsch, rapporterar SVT Jämtland. Demonstranterna motsätter sig helt nya provborrningar i området, något som det gavs tillstånd till i somras.
– Vi vill mota Olle i grind och visa tydligt att vi inte vill ha någon gruva här heller, säger Bengt Andersson, ordförande i Näs hembygdsförening, till SVT Jämtland.
Om regeringens förslag går igenom kan det också innebära att det kommunala vetot till viss del försvinner, om det är så att utvinningen av uran är en biprodukt, och inte klassas som ”kärnteknisk verksamhet. I Ekots lördagsintervju i förra veckan sa Romina Pourmokthari att det är ”en klurig fråga”, eftersom det just nu finns ett kommunalt veto dels i lagen som förbjuder uranutvinning (och som alltså kan komma att försvinna) samt i kärntekniklagen. Även denna lag kommer att ses över framöver.
– Huruvida en kommun kommer att ha vetorätt eller inte, det är en fråga som beror på om den här verksamheten klassas som kärnteknisk verksamhet eller inte. Den definitionen tittar just nu en annan utredning på och den kommer i mitten av januari om jag inte minns fel, säger Pourmokthari till Ekot.
Det beskedet får bland annat kommunalrådet i Bergs kommun, Therese Kärngard, att reagera.
– Brytningen som planeras runt Storsjön är väldigt omfattande. Kan man då säga att det rör sig om mindre brytning? De här gränserna är ju jätteviktiga, säger hon till SVT Jämtland, och fortsätter:
– Jag har ju aldrig träffat Romina och pratat om den här frågan, så jag vet inte vad hon ser som mindre. Men i mina ögon så är den här etableringen som de prospekterar runt Storsjön inte mindre.