Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Humanitära behov enorma efter 500 dagars krig i Sudan

Sudanesiska flyktingar i flyktingläger i Tchad.

I tisdags var det 500 dagar sedan kriget bröt ut i Sudan. Men trots ett skriande behov av humanitär hjälp, så har hjälporganisationer svårt att arbeta i landet på grund av restriktioner, samtidigt som donationer till internationella organisationer inte räcker till.

Omkring 10 miljoner människor uppskattas ha fått fly från sina hem sedan kriget bröt ut i Sudan den 15 april 2023. Tiotusentals människor har skadats och dödats och svält och undernäring är utbredd. Organisationen Läkare utan gränser uppger att deras undernäringskliniker runtom i landet är överfulla, och att man behandlat över 34 751 akut undernärda barn sedan krigets början och fram till juni i år. 

– I dag dör barn av undernäring över hela Sudan. De förnödenheter som behövs akut stoppas ofta från att nå fram till patienterna säger Tuna Turkmen, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator i Darfur, i ett pressmeddelande.

På grund av den laglöshet och osäkerhet som råder är det mycket svårt för humanitära organisationer att arbeta i Sudan, skriver organisationen. De stridande parterna inför bland annat byråkratiska hinder och förhalar eller förnekar tillträde till drabbade i civilbefolkningen. 

Dessutom har den senaste tidens kraftiga regn förvärrat behoven och försvårat möjligheterna att ta sig fram. Viktiga vägar och broar har översvämmats och sköljts bort och organisationen ser redan en ökning av malariafall och vattenburna sjukdomar. I tre delstater har kolerautbrott konstaterats. Samtidigt riskerar barnsjukdomar som mässlingen att spridas när kriget gör att viktiga vaccinationsinsatser uteblir. 

Enligt världshälsoorganisationen WHO har konflikten slagit ut nästan 80 procent av landets vårdinrättningar, vilket lamslår ett redan hårt pressat hälso- och sjukvårdssystem.

Trots den akuta situationen så har internationella organisationer haft svårt att samla in tillräckligt med donationer för att kunna hjälpa. En givarkonferens som hölls av FN i april samlade bara in omkring hälften av den summa man satt upp som mål (2,1 miljarder dollar av 4,1 miljarder).

På plats i Sudan så ser Läkare utan gränser de enorma behoven. 

– På många ställen i Sudan är Läkare Utan Gränser den enda internationella organisationen på plats, men vi kan inte hantera denna enorma kris på egen hand, säger Esperanza Santos, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare i Port Sudan.

Hon fortsätter:

– Vi kämpar med att få in förnödenheter och personal till våra projekt. Det är också viktigt att säkra långsiktig finansiering till FN-organ, såväl som lokala organisationer som drar ett enormt lass i hjälpinsatserna. Vi har inte mer tid att förlora. Hjälpinsatser som når de mest behövande måste komma fram omedelbart. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV