EU-kommissionen föreslår att sillkvoten i centrala Östersjön ska öka med 108 procent.
– Det här är faktiskt helt obegripligt, det gynnar ingen, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.
I fjol ansåg EU-kommissionen att sillfisket skulle stoppas i centrala Östersjön och Bottniska viken. I år att fisket istället kan öka med 108 procent centrala Östersjön (förslag om Bottniska viken kommer senare). Bakom omsvängningen ligger ett råd från Internationella havsforskningsrådet, som pekar på att rekryteringen nu ser bättre ut, det vill säga att antalet sillyngel har ökat. Men ICES råd har mött kritik.
– De introducerar en ny modell för att uppskatta beståndet och enligt den finns det chans att beståndet precis har tagit sig över den lägsta biologiskt hållbara gränsen. Men osäkerheterna är fortfarande stora. Och även prognosen stämmer är lekbiomassan fortfarande väldigt låg, sa forskaren Henrik Svedäng vid Stockholms universitet i ett uttalande, i samband med att rådet släpptes.
Nu får också EU-kommissionens förslag, som baseras på rådet, kritik. Förslaget lägger sig bara något lägre än ICES råd och innebär ett ökat uttag av sill i Centrala Östersjön med 108 procent jämfört med i fjol.
– Det här förslaget om att man ska öka fisket baseras på osäkra data om att en årskull är starkare än väntat och om det stämmer, att den här årskullen är starkare än väntat, så fiskar vi i bästa fall bort en stor del av strömmingen som skulle kunna bidra till att föröka sig. I värsta fall överskattas beståndet och då riskerar förslaget att fortsätta driva strömmingen mot kollaps.
Istället hoppas hon att fiskeministrarna drar i bromsen och håller sig till försiktighetsprincipen.
– Sen skulle vi inte bråka om kustfiskarna fick sin kvot på några tusen ton som de använder, däremot tycker vi att det är obegripligt att det här foderfisket får tillåtas fortsätta med tiotusentals ton per år på en art som är på bräckliga nivåer.
Beslut tas av EU:s fiskeministrar i samband med ett möte i slutet av oktober.
Förslag på fångstkvoter för sill och strömming i Östersjön 2025, jämfört med 2024.
Sill i Bottenhavet och Bottenviken: Kommer senare
Sill i västra Östersjön: 394 ton, endast som bifångst (- 50)
Sill i centrala Östersjön: 83 881 ton (+108)
Sill i Rigabukten: 41 635 ton (+10)
Skarpsill: 117 070 ton (-42)
Källa: EU-kommissionen/TT