SVT:s kommentatorer i sändningarna från VM i dressyr får kritik från Sveriges veterinärförbund i ett öppet brev. Kommentarerna bagatelliserar hästarnas smärta och skuldbelägger hästarna för det, menar förbundet.
Det är bland annat SVT:s programledares svar på en tittarfråga som kritiseras i det öppna brevet. Tittaren undrar över de fotografier som cirkulerat från tidigare tävlingar där hästar visat sig ha blå tungor efter syrebrist under ridningen. Programledarens svar citeras i brevet:
”Hur knäppt man kan tycka att det än låter så är blå tunga inte förbjudet. Det kan man ha en massa åsikter om, men därför så kan man heller kanske inte tycka så mycket om att de ryttare som fastnade på bild är med här, därför enligt regelverket har de inte gjort något fel. Sen kan man ha åsikter om det, men så är liksom grunden, så är reglerna”.
Senare säger en expertkommentator att att det är hästen som ”vill fram” för mycket och trycker sin tunga mot bettet när ryttaren, genom att öka tygelkraften, vill göra en förhållning (till exempel för att bromsa upp hästen), och därigenom orsakar sig själv strypt blodtillförsel till tungan.
”Det vill säga, man fråntar ryttaren dennes ansvar och skuldbelägger hästen”, skriver Sveriges veterinärförbund i brevet.
”Bör vara underförstått”
Förbundet vänder sig starkt mot det som uttalades i SVT.
”Nej, det står inte uttryckligen i det internationella ridsportförbundets (FEI) regler och inte heller i Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglemente (TR) att det är förbjudet att rida hästen på ett sådant sätt så att den får just en blå tunga, men det bör vara underförstått. Till exempel så framgår det av FEI:s Code of Conduct att hästens välfärd aldrig får underordnas tävlingsinriktade eller kommersiella intressen /…/ och att övervåld vid ridning (användningen av hjälper/signaler via tyglar, skänklar etc.) inte tolereras.”
Veterinärförbundet påpekar också att det givetvis är svensk djurskyddslagstiftning som är överordnad branschorganisationers egna interna regelverk.
”Av Djurskyddslagen (2018:1192) framgår att det är förbjudet att träna eller använda djur vid tävlingar eller prov på ett sådant sätt att djuren utsätts för lidande”, skriver de och fortsätter:
”Vidare kan det aldrig vara hästens fel att blodförsörjningen till tungan hindras under ridning. Det är inverkan av ryttarens hand, tillsammans med typ av bett, som avgör belastningen på hästens mun. Hästar har en väl utvecklad känsel i munhålan och vävnader som lätt kan skadas vid belastning. Att rida en häst med så hårt tryck mot munnen och i en tvingande huvud-halsposition att det orsakar smärta, blodstas eller skador i munnen ska därför aldrig bagatelliseras eller försvaras.”
Ingen anledning ”ursäkta ett beteende”
De avslutar brevet med att konstatera att ”Det finns ingen anledning för SVT:s kommentatorer att i sändning ursäkta ett beteende som varken är djurskyddsmässigt acceptabelt eller tillåtet”.
SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby kommenterar det hela till Aftonbladet, och säger:
– Våra kommentatorer har i första hand uppdrag att kommentera tävlingar och mästerskap utifrån tävlingsbestämmelser. Kommentatorerna har också i uppdrag att bredda och sätta sporten och tävlingsbestämmelser i ett sammanhang när de kommenterar. Tex. på skidskyttet kan det handla om att förklara varför flourvalla numera inte är tillåtet och varför man har olika skidor i skejt och klassisk stil.
Hon säger vidare att det inte har varit SVT:s mening att skuldbelägga hästarna och hon anser inte att SVT har ursäktat ett beteende som inte är acceptabelt.