Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Tro inte att det blir bättre med sossarna

Barn och poliser vid ett tåg på en perrong. Skribenten i förgrunden.

Det är lätt nu för tiden att tänka att den hårda tonen och de inhumana lagförslagen inom migrationspolitiken bara beror på Tidöpartierna, och att allt kommer bli annorlunda bara vi får ett regeringsskifte efter nästa val. Men då glömmer man att det var Socialdemokraterna som hösten 2015 var först med att lägga om sin politik. Det var de som införde gränskontroller och id-kontroller, introducerade tillfälliga uppehållstillstånd och gjorde det svårare att anhöriginvandra. Det var en kursändring, inte bara från deras egen tidigare politik utan också från den mer öppna synen på invandring som präglade åren med Fredrik Reinfeldt. 

I dagarna gjorde DN en genomgång av hur de olika partierna har röstat i riksdagen i alla frågor som rör migrations- och kriminalpolitiken sedan förra valet. Resultatet på migrationsområdet är att S har röstat på regeringens förslag i 100 procent av fallen. Motsvarande siffra för V och MP är bara 8 procent medan C placerar sig någonstans mittemellan på 58 procent. 

Det finns givetvis frågor där S inte är överens med regeringen. Det handlar till exempel om återvandringsbidraget, utvisning på grund av ”bristande vandel” och den så kallade angiverilagen. Men ser man till den stora bilden och målet att Sverige ska vara ett slutet land där det är väldigt svårt att få uppehållstillstånd så är S och Tidöpartierna rörande överens. 

Samtidigt har S genom Lawen Redar (som lett deras arbetsgrupp om ny integrationspolitik) slagit fast att invandringen är en röd linje som S inte kommer att kompromissa om och att Tidöregeringen på det området bedriver en ”helt riktig politik”. 

Inom politiken är det ofta svårt att rulla tillbaka utvecklingen. När en ny lag är implementerad krävs det ganska mycket för att den ska rivas upp. Mycket talar därför för att även om det blir ett regeringsskifte år 2026 så kommer vi få fortsätta leva med den här repressiva migrationspolitiken under en lång tid framöver. 

Under cirka tio års tid (och ännu längre i vissa kretsar) har invandringen så gott som enbart beskrivits i negativa termer. Det är flyktingarna som är orsaken till alla Sveriges problem – gängkulturen, hedersvåldet, arbetslösheten, fifflet med bidrag och gud vet allt. Det är en bild som numera är så cementerad i många människors medvetande att den är väldigt svår att rucka på. Likväl måste vi försöka. Det kommer ta tid och det kommer vara svårt men något annat alternativ finns inte. Det första vi kan göra är att varje gång som någon pratar om problemen med invandring påminna om vårt moraliska ansvar och om allt det positiva som invandring fört med sig till Sverige.

Livsmedelsverkets nya kostråd – mer grönt och mindre kött. 

Israels hänsynslöshet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV