Mår grisar bättre i en lavendeldoftande lada? Inte omöjligt alls, enligt ny forskning som kartlägger kopplingar mellan lukter och välbefinnande hos djuren.
Grisar hör inte hemma på julbordet, men juliga dofter hör kanske hemma i svinstian? När Maria Vilain Rørvang, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), undersökte kopplingen mellan luktsinne och känslor hos grisar visade resultaten att djuren var speciellt intresserade av ingefära, lavendel, gran och blodapelsin. Det är första gången som forskning genomförs om hur luktsinne och dofter påverkar djurs välmående.
– Det finns hundratals miljoner grisar i stallar runt om i världen och vi vet väldigt lite om hur de upplever och påverkas av lukten i stallarna. Det kan vara så att vi enkelt kan förbättra deras levnadsmiljö genom att ändra lukterna där, säger Maria Vilain Rørvang i en artikel på SLU:s webbplats.
I nästa projekt på området, som nyligen beviljades anslag från Vetenskapsrådet, vill Maria Vilain Rørvang undersöka hur grisar kopplar ihop lukter med känslor eller sinnestillstånd, och om de kan skapa minnen utifrån dofter.
– Det är lite som Marcel Prousts madeleinekaka, fast för grisar, säger hon.
För att utröna om grisarna uppskattar en doft kopplar forskarna ihop den med något som de vet att grisarna tycker om, till exempel att klia sig. De studerar sedan både grisens beteende och vad som händer i dess hjärna – det senare med hjälp av en elektrod fäst på grisens huvud.
– Förhoppningen är också att resultaten ska hjälpa oss förstå vilken roll lukter spelar för andra djur och även oss människor, säger Maria Vilain Rørvang.