Handläggarna på Försäkringskassan gjorde ett oanmält besök hemma hos en kvinna med assistansersättning. Det strider mot grundlagen, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, som ger Försäkringskassan allvarlig kritik.
I jakten på felaktiga utbetalningar gick två av Försäkringskassans handläggare utan förvarning hem till en kvinna med assistansersättning. Det var morgon och kvinnan satt i sin säng under besöket. Där fick hon veta att hon och hennes man hade blivit anmälda anonymt gällande hennes assistans.
Kvinnan frågade om de hade rätt att komma in i deras hem oanmälda. Handläggarna hävdade att de hade det och började ställa frågor.
Men kvinnan kände obehag och anmälde intrånget till Justitieombudsmannen (JO), som började undersöka saken.
Försäkringskassan försvarar sig
I svar till JO säger Försäkringskassan i princip samma sak som handläggarna, att de skulle ha rätt att göra oanmälda hembesök. Till sitt försvar säger myndigheten att kvinnan aldrig bad handläggarna att lämna bostaden.
Det reagerar JO på:
”Jag ställer mig mycket frågande till Försäkringskassans slutsatser”, skriver han i sitt beslut.
JO poängterar att Försäkringskassan visserligen har rätt, enligt §14 i socialförsäkringsbalken, att besöka personer om de misstänker eventuellt bidragsfusk, men att de först alltid måste anmäla hembesöket och dessutom ha personens samtycke.
Det har JO konstaterat i flera tidigare beslut när det gäller socialtjänsten och dessutom förtydligas det i förarbetena till socialförsäkringsbalken, skriver JO.
Strider mot grundlagen
Det kvinnan utsattes för liknar en otillåten husrannsakan, anser JO. Det innebär att Försäkringskassans agerande strider mot den paragraf i grundlagen där det står att människor ska skyddas från bland annat påtvingad husrannsakan, se faktaruta. JO nämner även att det hör till de mänskliga rättigheterna att myndigheter ska respektera folks privatliv, inklusive hemmet, enligt artikel 8 i Europakonventionen.
”Försäkringskassan förtjänar allvarlig kritik för det som har framkommit vid min granskning,” skriver JO.
Här är paragrafen i grundlagen som Försäkringskassan stred emot
I regeringsformen 2 kap. 6 § står det att ”var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i andra fall än som avses i 4 och 5 §§. Var och en är dessutom skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.
Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden. Lag (2010:1408).”
För att en myndighet ska ha rätt att tränga sig in i en bostad måste undantaget från regeringsformen stå i lagen, som att polisen har rätt att ta sig in i en bostad om det är för att avstyra exempelvis ett lägenhetsbråk, skriver JO.
JO och 2 kap. 6 § RF