Trots att svenska myndigheter hade kopplat farliga bakterier till ett laxslakteri i Norge agerade man inte när flera insjuknade i listeria. Det kan ha förvärrat utbrottet som ledde till att totalt sju personer avled och många fler smittades under 2022. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.
Det var nitton svenskar som insjuknade i listeriautbrottet 2022, varav sju personer avled inom en månad efter att de insjuknat. Fjorton av personerna hade uppgett att de hade ätit gravad, kallrökt eller varmrökt lax som visade sig komma från fabriken Leröy i Kungshamn.
Bakterien Listeria monocytogenes finns närvarande naturligt på flera platser, bland annat i jord, i vatten och i naturen. Den kan föröka sig extremt snabbt och kan förorena mat, även mat som förvaras kallt, det räcker med att bara några få listeriabakterier etablerar sig.
För den som är fullt frisk brukar bakterien inte vara något problem, men fysisk svagare personer kan drabbas av sjukdomen listerios vilket kan leda till sepsis eller hjärnhinneinflammation.
Listeria i laxen
Det är inte ovanligt att finna listeria i laxindustrin. Trots att utbrottet 2022 kom att klassas som nationellt antogs den vara under kontroll efter att man konstaterat ursprunget och att producenten informerats.
Men varningar och information till allmänheten att ett listeriaubrott pågick publicerades på Folkhälsomyndighetens hemsida först i juli 2023. Då hade redan minst fjorton personer insjuknat, varav tre avlidit.
Att inte svenska myndigheter följde upp listeriaubrottet eller tydligare varnade för listerian kan ha gjort att fler personer insjuknade och dog, enligt DN:s granskning.
Bland annat upptäckte norska myndigheter över 700 listeriafynd på det aktuella slakteriet under utbrottstiden i Sverige.
– Vi borde ha agerat snabbare, säger Karin Cerenius, chefen på kontrollavdelningen vid Livsmedelsverket, till DN.
Hon menar att myndigheten borde ha ryckt ut till fabriken tidigare och gjort mer noggranna kontroller.