Radar · Integritet

Ingen förvarning när Musks AI tränas med X-användarnas data

Skärmbild av Elon Musks profil på X.

Nyligen blev det känt att plattformen X låter sin AI Grok nyttja användarnas innehåll för att träna upp sig, till datainspektionens förvåning. Men det går att freda sig med ett enkelt klick.

Plattformen X, tidigare Twitter, låter sin AI Grok träna på användarnas innehåll. Detta uppdagades nyligen, när användare noterade att de kunde välja att inte låta Grok träna på deras data. Således hade X redan låtit Grok inleda sin träning med hjälp av användarna, oklart exakt när, uppger Ars technica. X ägare Elon Musk har marknadsfört Grok som en mindre ”politiskt korrekt” AI, och precis som hos Meta måste användaren alltså själv välja bort funktionen.

Inspektion väntar på svar

Att X utan förvarning släppte ut sin AI på träningsläger på plattformen förvånar den irländska dataskyddsmyndigheten Data protection commission (DPC) som överser integritetsfrågor på X i Europa.

– DPC har varit i kontakt med X i den här frågan under ett antal månader, och interagerade med dem så sent som igår. Därför är vi överraskade över dagens utveckling. Vi har tagit upp det med X i dag och väntar på svar, sa DPC:s biträdande kommissionär, Graham Doyle, till Techcrunch på fredagen.

Kan inte väljas bort i appen

Den som inte vill att AI ska få träna på ens inlägg och interaktioner kan välja bort Grok i integritetsinställningarna. Än så länge går det dock bara att klicka ur boxen på webben, och inte i appen. För att göra samma manöver på Facebook och Instagram är processen något mer omständlig. Meta informerade förvisso i förväg om att deras AI den 26 juni skulle börja träna på användarnas data, men där behöver du scrolla ned till rubriken Object i integritetspolicyn och motivera ditt val. Detta följs i bästa fall av ett mail där Meta talar om att de har ”granskat din begäran och godkänner din invändning”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV