Miljontals kubikmeter jord från en avfallsanläggning riskerar att förgifta grundvattnet vid den danska staden Randers.
Danmarks miljöminister kallar läget för "en tickande miljöbomb" – och bland invånarna i området växer oron inför framtiden.
Efter ett jordskred i december rör sig tre miljoner kubikmeter giftig jord från avfallsanläggningen Nordic Waste i närheten av den jylländska staden Randers mot byn Ølst.
Jordmassorna innehåller tungmetaller, oljekomponenter och tonvis med förorenad jord från de gravar som grävdes på många platser i Danmark efter den storskaliga avlivningen av minkar 2020.
Experter varnar för att den giftiga jorden, som fortsätter att röra sig, kan sippra ned i områdets grundvatten och förgifta vattnet i vattendraget Alling å, som ligger i närheten av anläggningen. Ån rinner ut i Randersfjorden, som har sitt utlopp i Kattegatt.
Miljardnota för sanering
Vem som bär ansvaret för miljöskandalen, och vem som ska stå för de enorma saneringskostnaderna, har också blivit en allt hetare fråga.
Slutnotan för arbetet, som väntas ta flera år, beräknas landa på 2,2 miljarder danska kronor.
Hård kritik riktas mot Nordic Waste, som ägs av den danske mångmiljonären Torben Østergaard-Nielsen. Företaget, som försatts i konkurs, anklagas för att under en längre tid ha känt till till att jorden under anläggningen börjat röra sig, utan att agera.
Under en pressträff på fredagen meddelade också Danmarks regering att landets kammaråklagare ska utreda huruvida Nordic Waste kan hållas ekonomiskt eller straffrättsligt ansvarigt för skredet i Randers, skriver DR.
”Tickande miljöbomb”
Miljöskandalen uppmärksammas stort i danska medier, och landets statsminister Mette Frederiksen besökte i veckan Randers tillsammans med miljöminister Magnus Heunicke.
Under besöket var Frederiksen mycket kritisk till Nordic Wastes hantering av situationen.
– Jag blir provocerad av att företaget inte bidrar med någon hjälp, sade hon till DR.
Magnus Heunicke beskrev å sin sida läget på platsen som en ”tickande miljöbomb”, skriver Politiken.
Bland invånarna i området växer nu oron inför framtiden.
– Jag vet inte var – eller från vem – jag kan få någon ersättning, och jag är trött på det, säger Jens Aage Skippe, som driver ett lantbruk utanför Randers, till TV2.