Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Nya bolag växer fram inom försvarsindustrin

Närbild på sjukvårdspersonal i skyddsmask

Rysslands krig i Ukraina driver upp efterfrågan på vapen, och Sveriges regering uppmuntrar företag att ge sig in på försvarsområdet.

Sveriges regering uppmuntrar utvecklingen av militär teknik och att tillverkning för civila ändamål också ska komma in på försvarsområdet. Om det skriver Ny teknik, som ger en rad exempel på nya företag som arbetar mot militären som potentiell kund.

– Ibland kan trösklarna vara väldigt höga, exempelvis på grund av sekretess, eller därför att upphandlingstiderna kan löpa över många år. Försvarssektorn måste sänka sina trösklar, och vi jobbar för att skruva på detta, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till tidningen.

Han pekar på flera teknikområden som särskilt intressanta för tekniker med både militära och civila applikationer.

– Ett uppenbart område är förstås rymdsektorn, där vi har ett starkt ekosystem i Sverige. Jag tror även på exempelvis automation, artificiell intelligens och materiallära, säger han.

Rysslands krig i Ukraina och att länder i väst skickar stora mängder vapen till Ukraina har varit en del i att driva på efterfrågan av krigsmateriel. Olika drönare, elflygplan och hybridbåtar finns bland de produkter som utvecklas på flera håll i Sverige, enligt tidningen. Ett annat exempel på en vara med både civil och militär användning är ansiktsskydd.

Ansiktsskydd, även kallat skyddsmask, producerades till det svenska försvaret in på 1990-talet, då ett beslut i tidens anda var att det inte behövdes mer. Utrustningen köptes av ett företag som utvecklade en civil variant, men 2022 kom beskedet att svensk tillverkning av ansiktsskydd skulle börja igen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV