Radar

Högerextremt magasin överklagar förbud

Det högerextrema företaget Compact som förbjudits i Tyskland har överklagat till förvaltningsdomstolen. I förra veckan förbjöds magasinet på grund att det bryter mot lagen genom att hetsa mot judar och den parlamentariska demokratin.

Förra veckan meddelade Tysklands inrikesminister Nancy Faeser att det högerextrema magasinet Compact och dess nätverk förbjuds. Faeser förklarade att magasinet är centralt för den högerextrema miljön i Tyskland och sprider hat mot judar, invandrare och hetsar mot den parlamentariska demokratin. Enligt det tyska Författningsskyddet utgör Compact ett hot mot landets säkerhet.

Enligt myndighetsrapporten har Compact bland annat samröre med det högerextrema regionala partiet Fria Sachsen och samarbete med Alternativ för Tyskland (AfD) och den nyfascistiska Identitära rörelsen.

Compact-Magazin GmbH, företaget bakom magasinet,  har överklagat till den federala förvaltningsdomstolen i Leipzig. Det är den första och sista instansen för sådana överklaganden. Det är oklart när ett beslut kommer att meddelas, rapporterar Deutsche Welle.

Som en del av förbudet har tidningens webbplatser stängts ned och exemplar av magasinet har beslagtagits i polisräder i flera tyska delstater.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV