Radar

En miljon poliovaccin till Gaza

Världshälsoorganisationen (WHO) skickar över en miljon poliovacciner till Gaza som ska för att förhindra att barn smittas efter att viruset upptäckts i avloppsprover. Förra veckan rapporterade FN en utbredd ökning av hepatit A, dysenteri och gastroenterit då sanitetsförhållandena i Gaza försämrats.

”Även om inga fall av polio har registrerats än, är det bara en tidsfråga innan det når de tusentals barn som har lämnats oskyddade om vi inte agerar omedelbart,” skrev generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i en debattartikel i The Guardian på fredagen.

Tedros Adhanom påpekade att barn under fem år är mest utsatta för sjukdomen, särskilt spädbarn under två år. Normala vaccinationskampanjer har avbrutits i samband med kriget.

Polio är ett mycket smittsamt virus som attackerar nervsystemet och kan orsaka förlamning. Fall av polio har minskat med 99% världen över sedan 1988 tack vare massvaccinationskampanjer.

Israels militär meddelade på söndagen att de kommer att börja erbjuda poliovaccin till soldater som tjänstgör i Gaza-remsan efter att rester av viruset hittats i testprover i området, rapportera Reuters.

Förutom polio rapporterade FN förra veckan en utbredd ökning av fall av hepatit A, dysenteri och gastroenterit då sanitetsförhållandena i Gaza försämrats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV