Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Dödsdomar mot iranska aktivister – kvinnor måltavla

Personer vid demonstration, iranska flaggor, en kvinna håller upp en bild med en blodig duva i en hängsnara.

Hoten mot kvinnliga aktivister i Iran ökar. Den 4 juli dömdes arbetsrättsaktivisten Sharifeh Mohammadi till döden, och i veckan utdelades ännu en dödsdom, mot den kurdiska aktivisten Pakhshan Azizi.

Den iranska regimen fortsätter att fängsla och avrätta aktivister och oppositionella. Arbetsrättsaktivisten Sharifeh Mohammadi, 45, dömdes i början av juli till döden av den iranska regimen, som anklagar henne för ”väpnat uppror mot staten” och samröre med oppositionella organisationer och partier. Åtalet saknar all substans, enligt den kampanj som inletts för hennes frisläppande, och som nu växlar upp sedan hon pressats att erkänna sina påstådda brott i nya förhör i förra veckan.

Enligt källor till stödkampanjen var detta en åtgärd regimen vidtog för att kunna motivera anklagelserna, efter att domen väckt reaktioner i omvärlden. Utöver uppmärksamhet från människorättsorganisationer har till exempel världens största fackliga organisation ITUC fördömt dödsdomen.

”Förvirrad” domare

Sharifeh Mohammadi var för 13 år sedan medlem i en kommitté som arbetade för arbetarnas rättigheter i Iran. Hon slutade dock att vara aktiv när hon fick barn, men i domen påstås att Mohammadi ”bildade en grupp för att störta den islamiska republiken av Iran”, skriver Iranwire. Hon arresterades i sitt hem den 5 december 2023 och har suttit fängslad sedan dess och utsatts för tortyr.

Domstolen hävdar också att Mohammadi haft kopplingar till flera för regimen misshagliga personer och politiskt oppositionella grupper, som det kurdiska kommunistpartiet Komalah. Allt på godtyckliga grunder, enligt advokaten Mohammad Oliaifard som studerat fallet.

– Domaren är förvirrad och distraherad. Han har inkluderat tvetydiga underrättelserapporter i domen och vet inte vad han skriver, säger Oliaifard till Iranwire.

Kvinnliga aktivister måltavlor

I en kampanj för Sharifeh Mohammadis frihet, som startats av hennes familjemedlemmar, vädjar man till organisationer, media och FN att uttala sitt stöd för den dödsdömda och kräva att domen upphävs.

Enligt Human rights watch har åtalen mot kvinnliga aktivister i Iran ökat; nyligen överklagades dödsdomen mot den kurdiska aktivisten och journalisten Pakhshan Azizi, och den tillika kurdiska politiska aktivisten Warisha Moradi inväntar sin dom. Båda står anklagade för samma brott som Mohammadi, ”väpnat uppror”.

Azizi har suttit fängslad i nästan ett år och efter domslutet har sextio kvinnliga politiska fångar i Evin-fängelset, däribland Nobelpristagaren Narges Mohammadi, protesterat mot domen, rapporterar Iran International.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV