Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Stora bondeprotester runt om i Europa – äggkastning i Bryssel

Arga bönder, äggkastning och tusen traktorer mötte EU:s jordbruksministrar under måndagen i Bryssel där bondeprotesterna verkar kulminera.

Bönder protesterade på flera platser i Europa under måndagen. I Bryssel tog närmare 1 000 traktorer över kvarteren kring EU-byggnaderna. I Spanien och Polen demonstrerade man mot de låga matpriserna.

Brinnande bildäck, äggkastning och arga bönder mötte EU-politikerna i Bryssel som har samlats för att diskutera vad de ska göra för att blidka protestanterna. Flera av demonstranterna hade flugits in från Italien.

I Polen genomfördes aktioner vid gränsen mot Tyskland för att protestera mot den ukrainska importen av livsmedelsprodukter som fått skattelättnar som ett sätt att stötta landet under Rysslands invasion.
I Spanien blåste bönder i visslor och slog i trummor i ilska för att få EU att ändra sina regler kring CAP (Common agriculture policy).

– Det är omöjligt att överleva med de här reglerna. De vill att vi ska jobba hela dagarna på fälten och hantera allt pappersarbete på nätterna. Vi är trötta på all byråkrati, säger Roberto Rodriguez, en rödbetsbonde från Avila, till Reuters.

Protesterar mot klimatplanerna

De stora bondeprotesterna, som har varit igång i flera veckor nu, har redan fått EU-politikerna att ändra på reglerna. Vissa lättnader har införts i EU-flaggskepp, Den europeiska gröna given, (the European green deal), som omfattar en rad politiska åtgärder och initiativ som syftar till att göra Europa till världens första koldioxidneutrala kontinent till år 2050. Bland annat har bönderna fått dispens från utsläppsmålen, rätt att återigen använda pesticider (giftiga bekämpningsmedel), samt att de inte behöver lämna delar av sin mark i träda för att främja biologisk mångfald.

Men det verkar inte räcka för bönderna som inte ser utsläppstaken som det största problemet.

Böndernas orsaker till ilska varierar land från land, men många klagar över byråkratin och frihandelsavtalen som gör det billigt att importera livsmedel från länder utanför EU.

Den ukrainska importen kommer nu att försöka styras om till att hamna utanför EU, meddelade den belgiska jordbruksministern David Clarinvalm, enligt Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV