Mannen som slår ska få sitt liv begränsat, inte den som blir slagen. Förövarna ska sättas upp på en polislista och bedömas utifrån risknivå.
En ny metod testas av Malmöpolisen för att stoppa våld i nära relationer
För första gången i Sverige testas metoden som har utvecklats av amerikanska forskare. Den har stora likheter med Sluta skjut, som i flera år har använts mot grovt gängkriminella i Malmö. Men nu handlar det om att sluta slå.
– Själva grejen är fokuserad avskräckning, säger Jonas Lander, projektledare och sektionschef vid Malmöpolisen.
I dag är det ofta den som ska skyddas från våld som rycks upp från hela sin tillvaro och får skyddat boende. Här är grundtanken att det ska bli tvärtom.
”Ombytta roller”
– Vi försöker göra så få inskränkningar som möjligt mot målsäganden och göra så många inskränkningar som möjligt mot den misstänkte — lite ombytta roller kan man säga.
Männen på listan delas in i risknivåer från A till D. Uppgifter ur polisens misstanke- och belastningsregister ligger till grund för indelningen. Detta kombineras med övriga riskfaktorer som kan noteras kring männen.
Har de försökt begå självmord? Är de psykiskt sjuka eller missbrukare? Har de stalkat kvinnor eller utövat sexuellt våld? Är de involverade i en vårdnadstvist eller separation? Och är kvinnan väldigt, väldigt rädd? Enligt forskningen är detta faktorer som ökar risken för dödligt partnervåld.
Söks upp
Registret gör att polisen får en överblick och informationen om vilka män som är i fokus sprids till poliser i yttre tjänst.
I projektet samverkar polis, socialtjänst och frivård för att se till att de som anmälts för våld i nära relation ska förstå att samhället har ögonen på dem. Männen söks upp i häktet eller blir kallade till möten, om de inte är frihetsberövade.
Ska vi få slut på våld i nära relationer så måste vi göra någonting mot dem som utövar det, säger Ulrika Lindh, projektledare i Malmö stad.
– Det är ett budskap vi skickar: Vi ser dig, samhället tolererar inte våld och framför allt: Det finns hjälp att få, säger Jonas Lander.
Han tillägger att projektet, som kallas ”Trygg relation – fri från våld”, inte specifikt riktas mot män, utan personer som utövar partnervåld. Men i de allra flesta fall är det män det handlar om.
När projekttiden är slut är tanken att det ska bli ett gängse arbetssätt. Det finns också planer på att börja använda metoden i andra delar av landet, enligt Noa.
Fakta: Metoden i korthet
Den brottsförebyggande metoden kallas Intimate Partner Violence Intervention och har i Malmö fått namnet Trygg relation – fri från våld.
Den har tagits fram av samma amerikanska organisation som ligger bakom metoden som används mot grovt gängkriminella i Malmö, Sluta skjut.
Grundtanken är att ett ökat och vidgat fokus på den våldsutövande parten ska skapa mer trygghet för den som är utsatt för våldet.
Misstänka våldsutövare listas och delas in i risknivåer från A till D. Insatserna från polisen, socialtjänsten och frivården skärps ju högre risknivån bedöms vara.
Källa: Jonas Lander, polisen