Glöd · Ledare

Högerns ideologiska härdsmälta

Energiminister Ebba Busch och andra regeringsrepresentanter har pressträff.

Det fanns en tid när högern stod för en marknadsekonomi där kapitalet skulle få styra vilka verksamheter det skulle satsas på och som skulle utvecklas. Ja, så sent som under valrörelsen pratade den gamla högern faktiskt fortfarande om teknikneutralitet när det gäller skatter och bidrag i energisektorn.  

Det har alltid funnits ett visst mått av hyckleri i det där från borgerligheten. Titta bara på flyget och de gigantiska subventioner och bidrag som de både får direkt och indirekt genom byggande av flygplatser med mera. Men den omsvängning som skett nu får ändå ses som en cirkuskonst på betydligt högre nivå. 

Kärnkraften ska nu tvingas fram av staten till varje pris (läs upp till ofattbara 600 miljarder kronor) och med extrema planekonomiska medel. Det istället för att marknaden och efterfrågan får styra både mängden av el som behövs och hur den ska produceras. Inte nog med att energipriserna ska hållas uppe av staten, man lägger också en plan som utgår ifrån att elförbrukningen ska fördubblas. En plan som första gången lades på 70-talet och visade sig vara helt uppåt väggarna fel. Förbrukningen ökade inte alls. Sedan har prognoser med samma fördubbling av förbrukningen fått styra energipolitiken ett antal gånger utan att det slagit in. Istället minskar nu användandet. Vilket också är den utan konkurrens mest hållbara energilösningen. 

Många har redan skrivit om hur denna planekonomiska energipolitik kommer stå i vägen för förnybart och fördröja hela omställningen, riskerar att bli extremt dyr och försenad (titta på Finland), driva upp elpriserna och skatterna, producera avfall som inte finns plats för i de planerade lagren och så vidare, så jag lämnar det därhän i den här texten. Det finns nämligen ytterligare en sak som sticker ut.   

I valrörelsen upprepade den nuvarande energi- och näringsministern att de ideologiska skygglapparna måste bort från energipolitiken. Få förstod då att det inte bara var skygglapparna, utan hela högerns ideologiska glasögon som skulle kastas på skrothögen. De glasögon som skiljer en ideologisk rörelse från en maktapparat, de glasögon som partier och andra ideologiska aktörer tolkar sin samtid utifrån och som ger väljarna en möjlighet att förstå vart helheten är på väg. Även om man inte vet exakt vilka frågor som kommer på dagordningen kommande mandatperiod. . 

Högerns ideologiska kitt, det som varit gemensamt för partiernas glasögon, har alltid varit låga skatter, marknadsekonomi och maximal frihet för kapitalet och dem med kapital. Eftersom regeringen nu vill införa det största svenska planekonomiska experimentet i modern tid återfinns därmed nu bara de glasögonen i det rödgröna blocket, hos Centerpartiet. 

Det är en utveckling som är häpnadsväckande, men samtidigt logisk när det styrande partiet i regeringsunderlaget ideologiskt inte alls tror på frihet, vare sig för individer eller ekonomi. Istället har nu blandningen av Ebba-populism och SD:s tro på ett nationalistiskt auktoritärt styre lett fram till energipolitik där endast antalet år skiljer sig från Sovjetunionens gamla femårsplaner.

MP släpper idén om höghastighetsbana och fokuserar på att rusta och bygga ut befintlig järnväg.

Israels folkmord i Gaza tillåts bara rulla på. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV