Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Mål om förnybar energi kan nås – behövs mer energilagring

Arbetare går på stora batterier.

Det mål som sattes upp under FN:s klimattoppmöte COP28 förra året, om att tredubbla kapaciteten hos förnybar energi i världen, kan nås. Det skriver Internationella energirådet, IEA, i en ny rapport. Men det behövs också mer energilagring.

För att till fullo kunna utnyttja tredubblingsmålet måste länder göra en ”samlad satsning” för att bygga och modernisera 25 miljoner kilometer elnät till år 2030, enligt rapporten. Världen skulle också behöva 1500 gigawatt (GW) energilagringskapacitet till 2030, varav 1200 gigawatt behöver komma från batterilagring. Det innebär en en 15-faldig ökning jämfört med dagens nivå.

Den nya rapporten, From Taking Stock to Taking Action: How to implement the COP28 energy goals, är den första som analyserar hur man kan omsätta målen i praktiken och vad det skulle innebära.

– Målen som sattes upp av nästan 200 länder vid COP28 kan vara transformativa för den globala energisektorn och sätta den på ett snabbt spår mot en säkrare, billigare och mer hållbar framtid. För att säkerställa att världen inte missar denna enorma möjlighet måste fokus snabbt flyttas till implementering, säger IEA:s vd Fatih Birol i ett pressmeddelande.

IEA trycker också på vikten av att världen fördubblar takten i energieffektivisering fram till 2030. Lyckas man med detta skulle världens totala utsläpp kunna minska med 6,5 miljarder ton och minska energikostnaderna med 10 procent. 

Men för att nå dit krävs ”att regeringar runt om i världen gör energieffektivitet till en mycket högre politisk prioritet och fokuserar obevekligt på nyckelåtgärder”, skriver IEA.

Sammantaget skulle åtgärderna kunna bespara världen 10 miljarder ton i utsläpp av växthusgaser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV