Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade på fredagen direktiv för en ny klimatutredning, den så kallade styrmedelsutredningen, som ska analysera hur Sverige kan nå sina klimatmål enligt EU:s krav.
Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade på fredagen direktiv för en ny klimatutredning, den så kallade styrmedelsutredningen, som ska analysera hur Sverige kan nå sina klimatmål enligt EU:s krav.
Utredningen, som ska vara klar i maj 2026, strax före nästa riksdagsval, ska bland annat föreslå hur reduktionsplikten ska fungera och hur fossila bränslen ska fasas ut till 2045 ”utan att belasta hushåll och näringsliv med höga kostnader”.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sa att regeringen är redo att agera på utredarens rekommendationer direkt efter att rapporten är färdig. Det är Svante Mandell, miljöekonomisk chef på Konjunkturinstitutet som ska leda utredningen. På presskonferensen deltog även SD:s miljöpolitiska talesperson, Martin Kinnunen, som tidigare uppgett för Syre att han inte ser några problem med att världen missar målet att hålla ned den globala uppvärmningen under två grader och som kallar klimatdebatten ”alarmistisk”.
Utsläppen ökar
Utredningen tillsätts inte många dagar efter att en rapport från SCB visat på en stor ökning av växthusgasutsläpp från den svenska ekonomin.
Den svenska regeringen och Sverigedemokraternas miljöpolitik fick redan 2023 kritik från Klimatpolitiska rådet som konstaterade att det är första gången på 20 år som Sverige har en regering som aktivt för en politik som ökar utsläppen.
Nyligen rapporterade Syre att Sverige även riskerar att missa målen för kolsänkan som i sin tur innebär missade EU-mål. Enligt Naturvårdsverket kräver EU:s utsläppsmål inte bara lägre utsläpp utan även att skogens kolsänka ökar. Trots att reduktionsplikten nyligen återställts något är osäkerheten stor kring om det räcker utan kraftiga åtgärder för att minska avverkningen och stärka skogstillväxten.
Tidigare planer från Socialdemokraterna om att klara målen genom överprestation i utsläppsminskningar har övergetts av regeringen och Sverigedemokraterna.