Glöd · Debatt

Världen kommer aldrig att glömma folkmordet i Gaza

En familj med barn flyr från en bombad stad.

Lämna hyckleriet åt sidan – alla länder som nu stöder Israels regering militärt eller politiskt är medskyldiga till det pågående folkmordet i Gaza, skriver Jaime Gomez.

DEBATT. År 1948, dagen efter det brittiska mandatets slut i Palestina och deklarationen av den israeliska staten, inleddes den palestinska al-Nakba, eller ”den stora katastrofen”. Palestinska städer och byar förstördes av den israeliska armén, vilket skapade över 700 000 flyktingar.

I dag, 76 år senare, fortsätter den israeliska regeringen att använda övervåld mot palestinierna i Gaza och på Västbanken. Återigen visar den israeliska regeringen att den inte respekterar palestiniernas grundläggande rätt till liv. Den visar också sin ovilja att följa internationella överenskommelser och folkrätt, samt brist på förståelse för palestiniernas situation som har pågått sedan staten Israel bildades, vilket har tvingat palestinierna att fly från sitt hemland.

Den humanitära situationen i Gaza är katastrofal. Tusentals människor har tvingats lämna sina hem och är i akut behov av skydd efter de massiva bombningarna. ”Läkare utan gränser” konstaterar att sjukhusen är överbelastade och det finns ingenstans för människor att ta skydd undan de intensiva flygbombningarna. Israel attackerar över 1,7 miljoner människor. En riktig massaker! Mitt i detta blockerar den israeliska regeringen vägarna för humanitärt stöd. Oxfam har påpekat att Israel misslyckas med att göra allt i sin makt för att förhindra folkmord.

Den israeliska regeringen har återigen bombat ett flyktingläger i stadsdelen al-Mawasi med bomber levererade av USA, vilket resulterade i att minst 90 människor dog, många av dem barn, och nästan 300 personer skadades. Enligt Israel var målet med attacken att döda en högt uppsatt Hamasledare. Är alla dessa dödade människor kollaterala förluster? Var finns den universella principen om skydd av civila? Hur är det möjligt att världen inte reagerar inför en sådan massaker? Hur kan fotbolls-EM vara viktigare än mordet på barn, kvinnor och äldre i händerna på en fascistisk regering som använder mord, hunger och terror som krigsverktyg?

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste termer folkmordet som Israel genomför och som pågår i Gaza och andra ockuperade territorier.

Den etiska kompassen fungerar inte i länderna som producerar och exporterar vapen. Genom historien har mord på barn avvisats av olika samhällen. Vad händer nu? Varför kommer det inte pressmeddelanden från de olika så kallade ”demokratiska regeringarna” som själva kallar sig försvarare av mänskliga rättigheter och fördömer en fruktansvärd och omänsklig handling, där framtiden för unga människor i ett samhälle som förtjänar FRED skärs av med dödsinstrument? Ja, FRED med versaler. Det är dags för en permanent vapenvila och ett stopp av allt militärt samarbete med Israel.

Låt oss lämna hyckleriet åt sidan. De länder som politiskt och militärt stödjer Israels regering är delaktiga i det folkmord som äger rum inför hela världens ögon. Vi kommer aldrig att glömma detta!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV