Startsida - Nyheter

Radar

Tyskland stärker skyddet för Högsta domstolen

Tysklands utrikesminster Marco Buschmann

Tyskland stärker skyddet för landets författningsdomstol i oro för politisk påverkan från extremistiska partier som högerextrema Alternativ för Tyskland. Bland annat ska det bli svårare att göra ändringar i grundlagen.

De tyska regeringspartierna, Socialdemokraterna, De gröna och Fria demokraterna, har fått stöd från de konservativa partierna i parlamentet för att ändra grundlagen för att stärka skyddet för författningsdomstolen. Ändringarna syftar till att försvåra för extrema partier att tillskansa sig kontroll över rättsväsendet och konstitutionen.

En av ändringarna är att det ska krävas två tredjedelars majoritet i parlamentet för att kunna genomföra ändringar i reglerna för författningsdomstolen. Idag krävs bara majoritet. Författningsdomstolens regelverk och sammansättning ska skrivas in i grundlagen för att försvåra ändringar.

Den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, är Tysklands högsta domstol för konstitutionella frågor. Det är i den som bland annat lagar granskas för att rimma med Tysklands grundlagar. I grundlagen finns även regler ämnade att stoppa antidemokratiska partier från att ta makten genom demokratiska medel. Nazistiska partier kan till exempel förbjudas i Tyskland.

”I dag är en bra dag för vår konstitution och demokrati”, sade justitieminister Marco Buschmann, när han tillkännagav överenskommelsen om att införa stärkta regler för författningsdomstolen, rapporterar Politico.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV