Kronägg meddelar att företaget återkallar ägg från frigående höns efter att salmonella upptäckts i ett stall till en av dess leverantörer. Inga ägg eller personer har hittills bekräftats smittade och återkallelsen är en säkerhetsgärd, skriver Livsmedelsverket.
Återkallelsen gäller ägg med stämpeln SE 007, specifikt märkta 2SE684-35 eller 2SE684-36. Dessa ägg har sålts i begränsad omfattning i flera butiker, inklusive Ica, Lidl och Axfood.
Kronägg skriver att salmonella dör vid 65 °C och upphettar man äggen till den temperaturen bör man vara säker.
Salmonella är en bakterie som kan orsaka tarminfektioner hos människor och ge symptom som diarré, buksmärtor, feber och kräkningar.
Förra året drabbades Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, av återkommande salmonellainfektioner vilket ledde till att nästan två miljoner höns avlivades i olika omgångar. Detta rubbade hela äggproduktionen i Sverige och ledde till äggbrist, rapporterade TT.
Dock kan man undvika problemet med kontaminerade ägg genom att välja ett veganskt alternativ.