Radar · Miljö

Hajar testas för kokain utanför Rio de Janeiro

hajar i ett akvarium

Ett forskningsprojekt har studerat förekomsten av kokain i hajarna utanför kusten vid Rio de Janeiro. Alla studerade hajar hade spår av drogen.

Spetsnoshajen (Rhizoprionodon Lalandii) är en nyckelart för att kunna se hur ekosystemet mår i havet eftersom den ligger högst upp i näringskedjan. Forskare har under tre år mätt förekomster av kokain i tretton hajars muskler och lever, och nu visar den rapport som har publicerats i Science of the total environment att drogen har påträffats i alla exemplar som har studerats, rapporterar Reuters.

Kokain har en negativ påverkan på hajarnas hälsa och tillväxt. Att hajarna får i sig drogen tros bero på undermålig rening av kloakvatten i staden, samt att hajarna kan ha tuggat i de många paket med kokain som smugglare släpper i vattnet.

– Det är nödvändigt att utföra studier för att utröna de exakta konsekvenserna av den här föroreningen som drabbar djur, säger Rachel Ann Hauser-Davis, en biolog från IOC Environmental health assessment and promotion laboratory, rapporterar Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV