Radar · Miljö

Strömmingfisket i Bottniska viken överklagas

Strömming.

Organisationen Coalition Clean Baltic (CCB) vänder sig till EU-domstolen för att få svar på om fjolårets beslut om att tillåta strömmingfiske i Bottniska viken var lagligt. 
– Detta betyder naturligtvis inte att vi plötsligt kommer att få tillbaka fisken. Det centrala här är snarare att stoppa den galna cirkusen att leka med vårt ekosystem på det här sättet, säger Nils Höglund, marin- och fiskeexpert på CCB.

Det hade blåst upp till storm redan innan EU:s ministerråd möttes för att sätta kvoter för strömmingfisket i Bottniska viken i oktober. EU:kommissionen hade på grundval av ett råd från Internationella havsforskningsrådet tagit det drastiska beslutet att föreslå att fisket av strömming skulle stängas. Men så blev det inte. Miljöorganisationer rasade och pekade på en regel i EU:s fleråriga förvaltningsplan. Att fisket ska stängas om risken för att ett bestånd kollapsar överskrider en kritisk gräns.

Under vintern har Coalition Clean Baltic, som samlar miljöorganisationer runt Östersjön, begärt att EU:s ministerråd omprövar sitt beslut att tillåta strömmingfiske mot bakgrund av alla tillämpliga lagar. Men ministerrådet lät meddela att beslutet inte skulle omprövas och att det varit korrekt fattat. CCB har nu överklagat till EU-domstolen.

– Det kan inte vara för mycket begärt att ministrarna agerar lagligt och tar hänsyn till ekosystemets behov, men också till behoven hos det lilla men viktiga kustfisket. Jag tror att alla medborgare kräver att ministrarna lever upp till alla de vackra ord som de glatt kastar omkring sig på stora konferenser, säger Nils Höglund, marin- och fiskeexpert på CCB i ett uttalande. 

Om domstolen skulle gå på CCB:s linje skulle det påverka hur ministerrådet agerar i framtiden. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV