Radar · Miljö

Regellättnader för vattenkraften väntas slå mot miljömål

Vattenkraftverk i Ljusnan.

Regeringen vill ge större tyngd till elsystemets stabilitet i samband med att vattenkaftens miljötillstånd ska omprövas. Samtidigt kommer de regler som nu skickas ut på remiss att försämra förutsättningarna att nå miljömålet Levande sjöar och vattendrag, enligt promemorian.
– Vi är bekymrade, säger Richard Löwall, ordförande för organisationen Älvräddarna.

Påeldade av EU har riksdagen tagit beslut att vattenkraften måste ansöka om nya miljötillstånd. Allt pekar mot att de stora vattenkraftverken väntas bli undantagna miljöåtgärder men runt 1700 mindre kraftverk har uppskattats behöva göra åtgärder för att vattandragen ska kunna nå ”god ekologisk status”.

– Det är en gammal kollektiv skuld som vattenkraftsfamiljen nu rättar till, sa Anna Jivén, vd för Vattenkraftens miljöfond, i samband med att de första kraftverket skulle skicka in sina ansökningar och beskrev de tio miljarder kronor som avsatts för åtgärderna som den största satsningen på miljön i svenska vatten – någonsin.

Men i januari 2023 pausade regeringen omprövningen, med hänvisning till ”det allvarliga läget för elsystemet”, samtidigt som ett arbete sjösattes för att omprövningarnas påverkan på vattenkraften skulle bli ”acceptabel ur ett elsystemperspektiv”. Ett förslag på nya regler har nu skickats ut på remiss som ska skapa förutsättningar för ”rimliga avvägningar mellan miljöhänsyn och tillgång till vattenkraftsel,” enligt regeringen.

Förslaget väntas enligt promemorian ge bättre förutsättningar att förklara vattendrag som kraftigt modifierade, vilket medför att lägre krav kan ställas på miljöåtgärder. Det ”innebär försämringar för vattenmiljön jämfört med om prövningarna skulle genomföras enligt nu gällande regelverk, med försämrade förutsättningar att uppnå miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag som följd”, enligt regeringens egen promemoria.

Richard Löwall, ordförande för organisationen Älvräddarna, är bekymrad.

– Man kan göra miljöförbättringar med minimal energiförlust, det ger så otroligt mycket för det akvatiska livet. Men också till människorna som lever där.

Mats Green, Moderaternas näringspolitiska talesperson säger i ett uttalande att ”vattenkraften har fått leva med en svår och otrygg rättssituation på grund av illa implementerade EU-direktiv med oacceptabla konsekvenser för både enskilda människor och verksamheter. Detta är ett viktigt steg för att åtgärda situationen och rädda så mycket vattenkraft som möjligt för energiförsörjningens, landsbygdens och äganderättens skull”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV