Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Nödbromsen blir kvar i EU:s fiskerilagstiftning

Strömming.

För att säkerställa att bestånd inte fiskas ut finns en regel som säger att om risken för kollaps överskrider 5 procent ska fisket stoppas. Den regeln ville EU-kommissionen skrota. Men efter en omröstning i EU-parlamentets fiskeriutskott, behålls regeln.
– Jag är både glad och lättad, säger Liberalernas ledamot Karin Karlsbro i ett uttalande. 

I samband att EU-kommissionen ifjol la ett förslag om att stoppa strömmingsfisket i Bottniska havet och Södra Östersjön drog det ihop sig till storm. Förslaget grundade sig på en regel i EU:s fiskerilagstiftning: att fisket ska stoppas om beståndets lekbiomassa (mängden lekmogen fisk) blir så liten att beståndets reproduktionsförmåga hämmas och därför riskerar kollaps. Men förslaget fick inte gehör och istället gick EU-kommissionen fram med ett förslag om att skrota regeln. Men nu blir regeln kvar – det efter en tight omröstning i EU-parlamentets fiskeriutskott, där flera svenska ledamöter deltog.

 – Fiskeriutskottets beslut skickar en viktig signal till kommissionen och EU:s fiskeministrar att skyddet för våra hav och fiskbestånd inte är förhandlingsbart. Att parlamentet nu avvisar detta dåligt underbyggda förslag är samtidigt ett budskap till ministrar och kommissionen att grundligt se över vad som behöver göras för att verkligen värna miljön och de småskaliga kustfiskare som är beroende av en levande havsmiljö, säger Isabella Lövin (MP) i ett uttalande. 

Också Karin Karlsbro (L) firar beslutet. 

– Jag är både glad och lättad att vi lyckades samla tillräckligt stöd för den svenska linjen och att fiskeriutskottet kunde ge ett klart besked om att förslaget om att försämra skyddet för strömmingen i Östersjön inte duger. Den här vinsten är resultatet av ett brett politiskt samarbete där alla svenskar i utskottet (utom SD:s representant) slöt upp gemensamt, säger Karin Karlsbro i ett uttalande. 

Sex svenska ledamöter har plats i fiskeriutskottet: Jessica Polfjärd (M), Isabella Lövin (MP), Emma Wiesner (C) är ordinarie ledamöter, medan Karin Karlsbro (L), Sofie Eriksson (S) och Beatrice Timgren (SD) är ersättare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV