Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Världen går mot tre graders uppvärmning

Anonio guterres

Med dagens politik riskerar den globala uppvärmningen bli dubbelt så kraftig som smärtgränsen vid en och en halv grad, visar en ny FN-rapport.
– Nuvarande politik tar oss mot katastrofala 3,1 graders uppvärmning, säger António Guterres, FN:s generalsekreterare, rapporterar SVT.

I Parisavtalet kom världens länder överens om att jorden inte fick värmas upp mer än 1,5 grader, eftersom en varmare planet än det får allvarliga konsekvenser för livet på jorden. Men nu visar en ny rapport från FN:s miljöprogram Unep att målet är långt ifrån att nås. 

I stället har länderna gjort alldeles för lite för att uppfylla målet, och nu riskerar världen alltså att gå mot en uppvärmning på tre grader. 

Konsekvenserna av klimatförändringarna är bland annat ökade skyfall, extremtorka och bränder som riskerar döda människor och djur. För varje värmeökning ökar också risken för så kallade tipping points.

I Europa skulle en global uppvärmning på tre grader bland annat innebära att det blev dubbelt så vanligt med torka. Torkan här skulle kosta 40 miljarder euro om året, enligt Europeiska kommissionen

G20 behöver öka takten

Om alla länderna ökar takten går det dock att fortfarande hålla sig inom 1,5 gradersmålet, rapporterar TT. Främst G20-länderna behöver öka takten – där ingår Sverige indirekt via EU.

Viktigast är att accelerera utbyggnaden av sol- och vindkraft. Annat som är viktigt är minskad avskogning och nyplanteringar, liksom energieffektiviseringar, elektrifiering och att ändra bränslen i byggnader, transportsektorn och industrin. 

Minska utsläppen med 42 procent per år

Ländernas årliga utsläpp av växthusgaser måste nu minska med 42 procent till år 2030 och 57 procent till år 2035, enligt rapporten.

FN uppmanar därför länderna att skärpa sina klimatplaner. Dessutom behöver världen komma överens om mer pengar till klimatomställningen i utvecklingsländer på det kommande klimatmötet COP29 i Baku , säger António Guterres, rapporterar SVT.

– Vi vet att kostnaden att inte göra någonting är mycket högre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV