Startsida - Nyheter

Radar

Macron kan tvingas samregera med extremhögern

Frankrikes President Emmanuel Macron

Frankrikes politiska landskap står inför stora förändringar efter högerextrema Nationell samlings jordskredsseger i EU-valet. President Emmanuel Macron har utlyst ett extrainsatt val för att välja en ny nationalförsamling. Något som kan leda till en period av politisk osäkerhet där presidenten tvingas arbeta med en regering från ett annat parti.

Emmanuel Macron har lovat att sitta kvar tills hans period som president avslutas i maj 2027 oavsett vem som vinner det extrainsatta parlamentsvalet som han utlyst. Det meddelade han på söndagen.

Frankrike går till val i två omgångar den 30 juni och 7 juli för att välja en ny nationalförsamling, underhuset i det franska parlamentet.

Extremhögern stark i opinionen

Opinionsundersökningar tyder på att Nationell Samling kommer att gå segrande ur det extrainsatta valen. Vilket kan potentiellt kan ge dem en chans att utse premiärminister.

Marine Le Pen, Nationell samlings presidentkandidat, menar att Macrons avgång kan vara den enda lösningen för att undvika ett låst parlament under de återstående tre åren av hans presidentskap. Något som Le Pen inte får gehör för.

”Ni kan lita på att jag kommer att agera fram till maj 2027 som er president och ständige beskyddare av vår republik, våra värderingar” skrev Macron i ett brev till nationen.

Han skrev vidare att det kommande valet, med en andra omgång den 7 juli, ”varken är ett presidentval eller en förtroendeomröstning om republikens president” utan ett svar på ”en enda fråga: vem ska styra Frankrike?”

Macron medger att hans beslut att utlysa det extrainsatta valen har genererat en ”ilska som har vänt sig mot mig” hos vissa väljare. ”Målet kan inte vara att bara fortsätta som tidigare. Jag har hört att ni vill ha förändring,” tillade han.

Premiärminister från extremhögern

Om Macrons parti inte får absolut majoritet kan han tvingas samarbeta med en premiärminister från ett annat parti, vilket kallas cohabitation. Detta har hänt tre gånger tidigare i Frankrikes femte republik.

Vid cohabitation minskar presidentens roll inom inrikespolitik, men han behåller kontrollen över utrikes- och försvarspolitiken. Den nya premiärministern skulle leda regeringen och ha kontroll över inrikespolitiken, inklusive EU-frågor.

Ett utfall där Macron tvingas till cohabitation skulle vara särskilt komplicerat om Nationell Samling får absolut majoritet. Macron kan då behöva utse en premiärminister från extremhögern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV