Att fiska och sedan återbörda fångsten, så kallad catch and release, är ett populärt fenomen som förstärkts av sociala medier. Men att sätta tillbaka fisken i vattnet är en skenbart god gärning, enligt Djurens rätt, som helt vill avråda från fiske.
– Tyvärr är risken stor att fisken inte överlever länge, trots att den kanske verkar pigg när den simmar iväg, säger riksordförande Camilla Bergvall.
Att fånga fisk och sedan släppa tillbaka fisken i vattnet, så kallad “catch and release”, är en växande trend som uppmärksammas i en TT-artikel i dag. Där konstateras att många utövare begår misstag som leder till lidande för fisken; det är till exempel ett problem att man håller fisken ur vattnet under för lång tid, medan de bästa vinklarna för den perfekta Instagrambilden testas.
För vissa hotade arter gäller enligt svensk fiskelagstiftning att fisken måste sättas tillbaka i vattnet, annars riskerar den att försvinna. Men också Havs- och vattenmyndigheten ser att catch and release har stora nackdelar; den enskilda fisken kan ta skada av själva kroken, av syrebrist eller av att fjällen skadas.
Av de skälen kan man inte vara säker på att en återutsatt fisk bidrar till beståndets utveckling på samma sätt som en helt oskadd fisk, skriver myndigheten på sin sajt.
”Smärtsamt och stressande”
Organisationen Djurens rätt avråder från fiske helt och hållet, på grund av den höga skaderisken.
– För fisken är det både smärtsamt och mycket stressande att bli fångad på en krok och sedan dras upp ur vattnet. Att släppa tillbaka fisken kan verka som en god gärning, men tyvärr är risken stor att fisken inte överlever länge, trots att den kanske verkar pigg när den simmar iväg, skriver organisationens riksordförande Camilla Bergvall i ett mail till Syre.
Hon förklarar att den stora stressen och skaderisken för fisken uppstår när den fångas på kroken och sedan hanteras i luften.
– Fiskar kan inte andas i luft; de använder sina gälar för att ta upp syre ur vattnet. När fisken är skadad av kroken och hanterad i luften, kan även fenor, fjäll och det skyddande slemlagret som skyddar mot infektioner skadas. Det som kan verka som en frisk fisk som simmar iväg kan i själva verket vara en utmattad och skadad fisk som inte kommer att överleva särskilt länge, konstaterar Camilla Bergvall och påminner om att det finns ”många andra djurvänliga aktiviteter att njuta av vid sjöar och hav”.