Radar · Djurrätt

Sea shepherd-grundaren gripen på Grönland

en kapten vid styret på en båt

Grundaren av Sea shepherd, Paul Watson, har gripits på Grönland efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Japan. Djurrättsaktivisten är misstänkt för brott i Japan efter att ha försökt att stoppa valfångsten där i en aktion 2010, rapporterar France 24.

Det var när han lade till i hamnen i Grönlands huvudstad Nuuk under söndagen som myndigheterna äntrade hans skepp. Eftersom Grönland är en del av Danmark (men har inre självstyre) har många engagerade i Paul Watsons fall försökt att sätta press på Danmark att inte lämna ut djurrättsaktivisten till Japan.

Kanadensiske Paul Watson bor numera i Frankrike och har fått stöd av många gröna politiker och djurvänner där, däribland Brigitte Bardot. En namninsamling med 388 000 underskrifter kräver att den franska presidenten Emmanuel Macron ska få Danmark att släppa den 73-åriga Paul Watson.

Macrons kansli har utfärdat ett meddelande där man yrkar på att Danmark inte ska lämna ut Paul Watson.

Enligt France 24 kommer han att sitta häktad fram till 15 augusti i väntan på beslut från Danmark.

Sea shepherd är en ideell miljöorganisation som har uppmärksammats för sina kontroversiella metoder där de använder olika sätt för att oskadliggöra fiske- och valfångstfartyg, bland annat genom att ramma dem, förstöra propellrar eller spruta färg på dem. På sin webbsajt skriver organisationen att syftet är att skydda marina ekosystem och djurarter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV