Radar · Fred

Regeringskritiker i Georgien drabbas av våld

Human rights watch, HRW, kritiserar Georgiens myndigheter för att inte kraftfullt bemöta de våldsamma attacker som drabbat medborgare och politiska aktivister under de senaste månaderna, rapporterar tidningen Global. Ett dussintal har utsatts för våld, varav många behövt sjukhusvård.

– Ett mönster av trakasserier och hot mot aktivister, oberoende medier och regeringskritiker, om de lämnas ostraffade, riskerar att uppmuntra illvilliga aktörer att eskalera våldet under månaderna före Georgiens kommande val, säger Hugh Williamson, HRW-chef för Europa och Centralasien, uppger tidningen.

Trots pågående polisutredningar har ingen gripits för attackerna, vilket enligt organisationen skapar en kultur av straffrihet. Bland de som drabbats har många kritiserat en kontroversiell ”utländsk agent”-lag, som det regerande partiet, Georgisk dröm – demokratiska Georgien, införde i april 2024.

Lagen kräver att organisationer som finansieras med över 20 procent av utländska källor registrerar sig som ”organisationer som tjänar en främmande makts intresse”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV