Startsida - Nyheter

Radar

NMR nekas kartlägga skolpersonal

Person med NMR-jacka

En person aktiv inom NMR fick i våras lämna sin praktik på en skola i Dalarna, efter att flera kollegor uppmärksammat att hon är aktiv i den av USA terrorklassade nazistorganisationen, rapporterar Expo.

Expo kan nu visa att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har försökt att skrämma kommuntjänstemän att ange vem som ligger bakom beslutet att avsluta praktikplatsen. När personen, som nyligen har dömts för hets mot folkgrupp, fick sin praktik avslutad, kom representanter från rörelsen på vad som beskrivs som ett ”hotfullt” besök till kommunen.

Därefter begärde de att få ta del av skolans anställningsavtal, vilket kommunen lämnade ut med personuppgifter maskade. Slutligen kom en begäran från NMR:s nättidning Nordfront, som fick samma svar.

Tidigare i veckan bekräftade Kammarrätten i Sundsvall beslutet, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera om, med hänvisning till risken för att omnämnda personer ska utsättas för hot eller hot om våld.

Smedjebackens kommuns kvalitets- och kommunikationschef Niklas Sjödin uppger till Expo att ärendet är avslutat.

– Det finns ett avgörande i frågan och jag hänvisar till det, säger han till tidningen.

Han kommenterar inte det enskilda ärendet, men tillägger:

– Allting som vi ser som en konflikt mot demokratin, då kommer vi oavsett sida i politiken så att säga stå upp för demokratin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV