Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Bränderna i Amazonas de värsta på två decennier

Stora rökmoln stiger från en skogsbrand i Brasilien.

De pågående bränderna i Amazonas är de mest omfattande på närmare 20 år. Det visar data från EU:s klimattjänst Copernicus. Bara i Brasilien under september månad har bränderna orsakat koldioxidutsläpp på 65 miljoner ton.

De senaste månaderna har utsläppen från Amazonas skogsbränder konstant legat över genomsnittet, visar ny data från EU:s klimattjänst Copernicus, CAMS. Totalt beräknas utsläppen fram till den 19 september i år landa på 183 megaton koldioxid (183 miljoner ton) bara för Brasilien, vilket är i nivå med rekordåret 2007. Bara i september uppgår utsläppen nu till 65 megaton. 

I Bolivia hade bränderna redan vid mitten av september orsakat utsläpp på 75 megaton koldioxid, vilket är det största årliga utsläppet sedan mätningarna startade. 

Även om juli-september är den period då flest skogsbränder inträffar i området så är dessa skogsbränder onormalt stora, enligt Copernicus.

– Under 2024 har skogsbränderna i Sydamerika varit betydligt vanligare än normalt, särskilt i Amazonas och i Pantanals våtmarker. Rökmolnen har haft en inverkan långt utanför platserna där det brunnit och till och med nått över Atlanten. Omfattningen av rökmolnen och effekterna på luftkvaliteten är en indikator på brändernas omfattning och intensitet, säger Mark Parrington, seniorforskare vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS, i ett uttalande. 

Extremtorkan påverkar

De bakomliggande faktorerna till spridningen av de omfattande bränderna är bland annat den långvariga torkan i regionen och de extremt höga temperaturer som Sydamerika har upplevt under de senaste månaderna.

Till stor del startas skogsbränderna av människor, ofta för att göra plats för jordbruk och boskap. Brasiliens regering vill nu skärpa straffen för de som startar bränder, men än så länge har försöken blockerats i kongressen. Dessutom är det bara ett fåtal fall som går hela vägen till en fällande dom, omkring hundra per år. Detta medan bränderna räknas i tiotusental. 

Marcio Astrini, vd för Climate Observatory, ett nätverk som består av 120 brasilianska ideella organisationer, säger till El Pais att Brasiliens regerings svar på bränderna har varit ”blygsamma, otillräckliga och sena”. De cirka 190 000 bränder som just nu pågår i landet är tillsammans större än de bränder som pågick under förre presidenten Bolsonaros första år vid makten, 2019. Då fanns ingen vilja från regeringshållet att ta itu med bränderna. Nu har den extrema torkan istället förvärrat situationen för brandbekämpningen. 

– Nu finns det ett svar från regeringen, men det kommer sent. Presidenten är inte materiellt eller mentalt förberedd att ta sig an klimatkrisen. De trodde inte att detta skulle hända, säger Marcio Astrini till El Pais.

”Äventyr våra barns framtid”

Amazonas spelar en viktig roll i att stabilisera jordens klimat. Många forskare menar att området är på väg att nå en tippningspunkt, en brytpunkt där skogen blir så kraftigt reducerad att den inte längre kan upprätthålla sitt eget ekosystem och själv skapa regnväder.

– Bränderna är ett allvarligt problem som skadar hela mänskligheten. De är resultatet av samordnade åtgärder, och tyvärr kanske naturen inte längre kan återhämta sig. Det är allas ansvar att hjälpa till att förebygga och övervaka dem, och den brasilianska staten har en skyldighet att stödja brandkårer som en policy året runt. För närvarande får de brigader som stöds av den federala regeringen endast medel när bränderna redan har startat, men vi ursprungsbefolkningar vet att hantering av bränder är en uppgift året runt. De äventyrar våra barns framtid. På en planet i lågor överlever ingen, säger Toya Manchineri, koordinator för paraplyorganisationen COIAB, som samordnar ursprungsorganisationer i den brasilianska Amazonas, till Amazon Watch. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV