Hundratals fågelarter har minskat i storlek de senaste årtiondena, bland annat en släkting till vår koltrast: den nordamerikanska fläckskogtrasten. En förklaring har varit att mindre djur har lättare att hålla lagom temperatur, så i takt med den globala uppvärmingen skulle fåglarna helt enkelt ha krympt. Men nu har forskare vid Lunds universitet ifrågasatt antagandet genom att modellera hur mycket den minskade kroppsstorleken påverkar förmågan att avge och producera värme, rapporterar Landets fria tidning.
Studien visar att effekten är så pass liten att den inte har någon betydelse i praktiken. Tvärtom har större fåglar flera fördelar, för att exempelvis få tag i föda och hitta en partner.
Nu fortsätter därför arbetet med att hitta andra förklingar till de krympande djuren.
– För att politiker ska kunna fatta beslut som på ett effektivt sätt tillvaratar vilda djurs och lantbruksdjurs hälsa och välfärd i ett föränderligt klimat måste forskningen förklara inte bara hur djuren påverkas utan också varför, säger forskare Andreas Nord i ett pressmeddelande, skriver Landets fria tidning.