Radar · Utrikes

Kanarieöarna söker stöd – tusentals migrantbarn har kommit i år

ett barn bärs i land från båt

Närmare 20 000 människor har nått Kanarieöarna hittills i år. Det är en ökning med 160 procent jämfört med samma tid 2023, och då har inte höstsäsongen börjat vilken är den tid då flest flyktingar och migranter tar sig till öarna, rapporterar AP. Förra året tog sig 32 000 migranter till Kanarieöarna.

De lokala myndigheterna varnar nu för att de inte klarar av trycket. Särskilt oroande är situationen för de runt 5000 barn och ungdomar som har kommit i år. Kanarieöarna säger sig klara av 2000 innan kapaciteten är nådd och nu riskerar barnen att inte få den tillgång till hälsovård, skola och skydd från övergrepp som de är garanterade enligt spansk lag.

De flesta är unga män eller ungdomar som kommer med båtarna, men en ny trend som socialarbetare på Kanarieöarna har märkt är tillströmningen av mycket små flickor som reser ensamma.

Tidigare i år gjorde EU en överenskommelse värd 210 miljoner euro med Mauretanien att landet ska stoppa människosmugglingen från dess stränder. Men någon effekt från överenskommelsen har ännu inte märkts av.

Kanarieöarna vill nu att andra regioner i Spanien ska ta emot en del av flyktingarna för kunna ge dem det stöd som krävs, skriver AP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV