Radar · Miljö

Brittiska regeringen i rätten över bristande klimatanpassning

Den 19 juli 2022 slog Storbritannien värmerekord med temperaturer på över 40 grader för första gången någonsin.

Storbritanniens regering granskas idag och imorgon av en domstol i London, efter att Jordens vänner inlett ett rättsfall som menar att den nationella planen för klimatanpassning är otillräcklig och inte skyddar invånarna mot extremväder.

Storbritanniens nationella klimatanpassningsplan skyddar inte invånarna mot extrema temperaturer, översvämningar eller kusterosion och bryter därför mot lagen. Det menar miljöorganisationen Jordens vänner UK, som stämt staten tillsammans med två män som anser sig drabbade av den otillräckliga planen. 

En av männen, Doug Paulley, har flera hälsotillstånd, såsom diabetes och ett hjärttillstånd, som förvärras vid extrema temperaturer. Den andra mannen, Kevin Jordan, blev hemlös strax före jul 2023, efter att hans hus i Norfolk revs på grund av att kusterosion, höjd havsnivå och kraftiga stormar gjort att det riskerade att rasa ner i havet.

– För första gången i Storbritanniens rättshistoria kommer High Court (domstolen) att behöva avgöra om regeringens policy för att anpassa sig till klimatförändringarna är laglig, inklusive huruvida våra klienters mänskliga rättigheter har kränkts, sa advokat Rowan Smith i ett uttalande under tisdagen.

Jordens vänner uppmanar nu den nya Labour-regeringen att snabbt stärka den klimatanpassningsplan som de ärvt av den förra regeringen.

– Labour måste uppfylla sitt vallöfte att förbättra motståndskraften och förberedelserna genom att snarast utarbeta ett mycket tuffare klimatanpassningsprogram för att förbereda Storbritannien på de enorma utmaningarna med en farligt värmande planet, samt involvera de som är mest påverkade i planeringen, säger Alison Dilworth, Jordens vänner, i uttalandet. 

Sex miljoner i riskerar drabbas av värmeböljor

Organisationen publicerade nyligen en analys som visar att omkring sex miljoner människor i landet riskerar liv och hälsa vid extrema värmeböljor i landet. 

Analysen är baserad på en tidigare studie som gjorts av organisationen i samarbete med University of Manchester. Den identifierade 15 662 värmekänsliga områden i landet. Dessa definieras som områden som utsätts för längre perioder av mycket varma temperaturer, i genomsnitt 27,5 grader i fem dagar eller mer. 

I dessa områden bor 1,7 miljoner barn och 4,3 miljoner personer över 65 år, vilka båda anses som särskilt utsatta grupper. Men det finns ytterligare grupper som kan drabbas hårt under värmeböljor. I de identifierade områdena bor också 3,7 miljoner människor med högt blodtryck, 1,5 miljoner som har astma och 1,6 miljoner som lever med diabetes.

Doug Paulley säger i uttalandet från Jordens vänner att han är rädd för att funktionshindrade personer inte skulle skyddas ordentlig vid en nödsituation på grund av bristande planering. 

– Funktionshindrade drabbas oproportionerligt mycket av klimatförändringarnas effekter, men återigen har de blivit illa besvikna av en anpassningsplan som helt misslyckas med att ta itu med de särskilda – och ofta allvarliga – hoten vi möter från extremt väder som översvämningar och värmeböljor, och större effekter som strömavbrott under kraftiga stormar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV