Startsida - Nyheter

Energi · På gång i hela landet

Så hjälper du småfåglarna att överleva vintern

En fågel tar ett frö ur en fröautomat.

Att vara en liten fågel på vintern är inte alltid helt lätt. Inte nog med att det är kallt, det är också svårt att hitta mat. Vill du hjälpa dem på traven kan du fixa ett fågelbord eller fågelmatare – och varför inte passa på att göra egen fågelmat?

Fågelmat:

Det går förstås att köpa fågelfrön i de flesta matvarubutiker, men det kan också vara roligt att göra själv. Det enda du behöver är kokosfett och lite saker att blanda i det. Välj gärna frön och nötter med mycket energi som till exempel jordnötter, hasselnötter, solrosfrön, pumpafrön m.m. Man kan också blanda i torkad frukt och bär, kokosflingor och olika gryn. Havregryn används ofta men det sägs att det bara är gulsparvar som gillar havre så det är inget särskilt bra alternativ. Om du blandar i frön som är härskna kommer fåglarna också förmodligen att rata maten, såvida de inte är väldigt hungriga. Det är dock bra att ha en stor variation av fröer och nötter eftersom olika fåglar föredrar olika sorter, så ju större variation på mat desto större är chansen att du får en stor variation av fåglar.

Kokosnötskal fungerar som form åt fågelmaten. Foto: Valdemar Möller

Gör så här:

  • Smält 500 g kokosfett tillsammans med 2 dl rapsolja
  • Häll fettet i formar, det kan vara skålar, glas eller någon annan form. På bilden har jag använt kokosnötskal.
  • När fettet börjar stelna blandar du i frön, nötter, havregryn eller vad du nu har tillhands.
  • Sätt ner en pinne eller snöre i formen som den kan hänga i.
  • Häng upp den i lämplig gren utanför fönstret.

Du kan också göra en klassisk talgboll på nästan samma sätt. När fettet börjar stelna formar du det bara till en rund boll och gör en snörögla runt som du kan hänga den i. Vill du vara ännu mer kreativ kan du också använda pepparkaksformar.

(Källor: Granngården, Wexthuset och Sveriges radio)

Fågelbord:

Det finns en uppsjö av fågelbord och fågelmatare att köpa. Men är du lite händig kan du också tillverka en egen.
Fördelen med en fågelautomat där det bara kommer ut några fröer åt gången är att fåglarna inte går runt och bajsar i maten så vill du undvika smittspridning är det ett bättre alternativ att satsa på.

Här har någon varit kreativ med en gammal pet-flaska och två slevar. Foto: Messyfingersscience.blogspot.com

En rolig variant är att ta en gammal pet-flaska som du gör hål i på motsatta sidorna. Ta sedan en pinne eller träslev och trä genom hålen. Gör ytterligare två lite mindre hål ovanför de första som det kan komma ut frön genom. Fyll flaskan med frön och häng upp i ett snöre. Nu kan fåglarna sitta på pinnen/sleven samtidigt som de pickar i sig fröerna.

Tänk på att det också finns en del fåglar som föredrar att äta direkt från marken, så sprid gärna ut lite frön på marken under din fågelmatare också.

(Källor: Messyfingersscience.blogspot.com, Expressens Allt om trädgård, Vi i villa)

Spana på fåglar:

Häng fågelmataren på ett ställe där den är lätt att se från fönstret. En trevlig sak är att fågelspana från fönstret, sätt upp en lapp där du kan skriva upp alla fåglar du ser. Kanske kan du utmana en kompis och se vem som lyckas locka flest fåglar?

Häng upp eller ställ fågelmataren på en lämplig plats så du kan se den från fönstret. Foto: Valdemar Möller

Varje år i slutet av januari anordnar föreningen Bird Life eventet ”Vinterfåglar in på knuten” där man kan rapportera in vilka fåglar som man har sett vid sin fågelmatare och hur många. De senaste åren har över 20 000 rapporter kommit in. Rapporterna hjälper till att ge en bild av hur många fåglar det är som tillbringar vintern hos oss och hur bra de olika arterna anpassar sig efter klimatförändringarna. Så förutom att det är roligt gör du också en viktig insats. Årets evenemang kommer att äga rum den 26-29 januari.

(Källa: birdlife.se)

Vilka fåglar känner du igen?

Har du koll på några av våra vanligaste fåglar? Testa dig här!

A.

Foto: Janerik Henriksson/TT

B.

Foto: Hasse Holmberg/TT

C.

Foto: Dan Hansson/SvD/TT

D.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

E.

Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

F.

Foto: Dan Hansson/SvD/TT

G.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Facit: A: Blåmes, B: Gråsparv, C: Bofink, D: Nötskrika, E: Domherre, F: Bergfink, G: Talgoxe

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV