Talet om fossilfri el är ett sätt att invagga oss i tron att kärnkraften är ren, trygg och säker, skriver Jan Lindholm. Då blir vi mindre benägna att minska energianvändningen och ställa om till förnybar energi.
DEBATT. Varför får politiker sprida lögner? Tror dom att el växer på träd eller gror på våra åkrar? Sanningen är att el tillverkas med hjälp av mänsklig teknologi, maskiner och förädlade råvaror. För att ta reda på hur stor miljöpåverkan, exempelvis i form av fossila utsläpp, som ett vägbygge eller ett vindkraftverk innebär så gör forskare så kallade ”livscykelanalyser”. Dessa visar att alla former för produktion av el innebär fossila utsläpp.
Hur kan det då komma sig att politiker talar om fossilfri el? Troligen beror det på att de valt att blunda för fakta och beslutat att all el som produceras med lägre fossila utsläpp än med hjälp av kol, olja och fossil gas ska benämnas fossilfri. Begreppet fossilfri el skulle därmed vara en politisk term och inte sanning eller fakta.
När regeringens företrädare även väljer att beskriva el från kärnkraft som ”ren och planerbar” blir avståndet till verkligheten än större. Ordet rent står för motsatsen till smutsigt. Något smutsigare än framtagandet av råvaran till bränslet för kärnkraft torde människan inte ha hittat på. Att det använda bränslet utgör ett farligt avfall som måste hållas åtskilt från alla former av liv under hundratusen år kan inte betyda annat än att det handlar om något orent, det vill säga om något smutsigt.
Planerbar är ett förrädiskt ord. Det används för att ge sken av att leveransen av el från kärnkraft är trygg och säker, att den ständigt flödar. Vi som följt kärnkraften sedan 1970-talet vet att så inte är fallet. Återstart av reaktorer efter det årliga bränslebytet betyder ofta längre stillestånd än planerat. Snabbstopp och andra störningar kan leda till månadslånga oplanerade driftstopp. Det går att planera drift av all elproduktion men kärnkraft är det alternativ som avviker mest från förväntningarna. Ingen planerar exempelvis för sol-el på natten.
Varför är det då farligt att sprida lögnen om fossilfri el som inte finns?
Jo, konsumenternas benägenhet att minska sin totala energianvändning riskeras om man invaggas i tron att den el man använder är fossilfri. Förändringar som bygger på lögner är alltid farliga. Vi måste ställa om till förnyelsebar energi, vilket är möjligt, även om den inte kan bli helt fossilfri. Att tro att vi kan ställa om till fossilfrihet är emellertid en bluff som bygger på okunskap.