Nu har det gått 15 år sedan de fem äldsta aporna på Karolinska institutet flyttades dit för att användas i djurförsök. Det uppmärksammar Djurrättsalliansen, som fortsätter sin kamp för att få aporna förflyttade till en djurfristad.
Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx växte upp på en uppfödning i Kina och flyttades den 20 oktober 2009 till Karolinska institutet, KI, för att användas i djurförsök. KI driver Nordens enda anläggning för djurförsök på primater, Astrid Fagræus Laboratorium.
Aporna har under 15 års tid använts i en rad djurförsök och de är nu många år över den ålder då KI vanligtvis brukar ha dödat aporna, skriver Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.
Med anledning av det dystra ”jubileet” uppmanar organisationen återigen KI att låta aporna få komma till en djurfristad.
– KI har ett val i sina händer; de kan ge aporna möjligheten att få uppleva världen utanför djurförsöksanläggningen och leva sina resterande år på en fristad. Eller så dödar KI dem. Vi hoppas och gör vad vi kan för att KI ska fatta det enda rätta beslutet. Det går knappt att föreställa sig vad de här aporna tvingas genomlida och hur oerhört lång tid det är som de har hållits inlåsta i en steril laboratoriemiljö. Samtidigt är det dessa individers hela liv och verklighet, det är svindlande och fullständigt hjärtskärande, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson i pressmeddelandet.
Just nu sitter 53 apor inlåsta på Astrid Fagræus Laboratorium. Djurrättsalliansen har under lång tid samlat information från apornas journaler för att kunna ge in liten inblick i hur de lever. Dessa är fyllda av beskrivningar av sår, bitskador och amputationer. Så sent som i september i år avlivades en apa på laboratoriet efter att något gått fel under ett försök. Det är en av 49 apor som dött på KI sedan 2020.
– Det som sker innanför laboratoriernas stängda dörrar är oförsvarbart. Och den lilla inblick vi kan få i de här apornas öden är otroligt sorglig. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder. De etiska gränsdragningarna behöver förflyttas, vi som samhälle borde inte acceptera att några kännande och tänkande individer utnyttjas i försök, säger Malin Gustafsson i pressmeddelandet.