Sill- och strömmingskvoten kommer att dubblas i centrala Östersjön nästa år. Det står klart när EU:s fiskeministrar beslutat om frågan under tisdagsförmiddagen.
– Totalt oansvarigt, säger EU-parlamentariker Isabella Lövin (MP).
Forskarna har länge varnat för att bestånden av strömming kan kollapsa om inte fiskekvoterna begränsas. Trots det så lade EU-kommissionen tidigare i år fram ett förslag om att strömmingsfisket kunde öka på flera håll.
Dagens beslut av EU:s fiskeministrar innebär att sill- och strömmingskvoten kommer att dubblas i centrala Östersjön nästa år och att fisket i Bottenviken kan öka med 21 procent, en ökning som bland annat Naturskyddsföreningen kritiserar hårt.
– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Beslutet togs av ett oenigt råd, där bland annat Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren försökt driva på för en minskning av kvoterna, utan att lyckas.
– Kullgrens misslyckande är förödande för Östersjön. Hans plan att få ner strömmingsfisket gick i stöpet. Ännu en gång har kvoterna satts på tok för högt, vilket innebär en risk för kollaps av både strömming och skarpsill, säger EU-parlamentariker Isabella Lövin (MP), som också är gruppledare i parlamentets fiskeriutskott.
”Förhandlingarna en cirkus”
Hon menar att Sverige slarvar bort chansen att säkra ett hållbart bestånd för framtiden.
– I det allvarliga läge som vi befinner oss i finns det inga andra alternativ än ett totalstopp för det industriella fisket i Östersjön, säger hon.
Hon menar att Peter Kullgren istället för att driva på för en minskning av kvoterna borde ha tagit tydligare ställning under förhandlingarna med de andra ministrarna.
– Ännu en gång har Peter Kullgren satt den storskaliga fiskeindustrins ekonomiska intressen över havets och det kustnära fiskets överlevnad. Kvotförhandlingarna är en cirkus och hela processen borde underkännas. Istället för att diskutera en återhämtningsplan för haven och förbjuda storskalig strålning, sätter man fiskekvoter som inte leder till återhämtning och bara till förmån för fiskmjölsfiske. Det är totalt oansvarigt, säger Isabella Lövin.
Naturskyddsföreningen vill nu se att regeringen gör allt de kan på hemmaplan för att vända utvecklingen.
– Regeringen tog ett viktigt steg när den beslutade att driva en bättre linje än innan i ministerrådet, men det misslyckades. Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för att prata om fisket i Östersjön. Nu är det viktigt att Sverige omgående samlar Östersjöländerna för gemensamma insatser, både för att rädda vårt döende innanhav och för att säkra att fiskbestånden inte körs i botten, innan det är för sent, säger Beatrice Rindevall.