Radar · Miljö

Växande intresse för att inventera naturskog

Naturskog.

Denna vecka genomförs två ideella forskningsresor för att inventera naturskog. Organisatörerna, Naturskyddsföreningen och föreningen Skydda skogen, har märkt av ett starkt ökat intresse av att delta och engagera sig för skogen, och därför blir det två istället för en resa i år.

Gamla träd, död ved, hotade och nära hotade arter. Under en veckas tid kommer drygt 80 personer i olika åldrar och med olika kunskaper att hjälpas åt att inventera vad som finns att hitta i oskyddade och värdefulla skogsområden kring Fågelsjö i Ljusdals kommun och Moskosel i Arvidsjaurs kommun. Det hela går under namnet Forskningsresan i naturvårdens utmarker, en forskningsresa som ägt rum årligen sedan 1991.

– Vi ser verkligen fram emot att få se och uppleva skogarna i dessa områden och är glada för att så många vill delta. Vi har allt från nybörjare på skogsinventering till några av landets duktigaste naturvårdare och artspecialister. Tanken är att vi lär av varandra. Vi behöver ju också hjälp med datainsamling, fotografering och rapportskrivning så alla kan hjälpa till på något sätt, säger Helena Björnström, samordnare för Forskningsresan, i ett pressmeddelande. 

De senaste åren har organisatörerna märkt av ett ökat intresse för att delta. Forskningsresan har blivit helt fullbokad inom loppet av bara någon timme, med långa reservlistor som följd. I år arrangerar man därför två forskningsresor samtidigt – en i Fågelsjö och en i Moskosel.

– I år kan äntligen fler delta på Forskningsresan tack vare att vi har två resor. Den rådande skogspolitiken med en ökad avverkningstakt och sänkta anslag till skydd av skog gör att fler vill engagera sig för skogen. Många av de skogar som vi kommer att inventera under Forskningsresan behöver bevaras om Sverige ska nå både nationella miljömål och internationella åtaganden. Ett ansvar som skogsbolagen egentligen själva borde ta, säger Helena Björnström i pressmeddelandet.

Hon tillägger: 

– Förutom att njuta av naturen vill vi också påverka skogsbolagens, politikernas och allmänhetens nuvarande syn på skogen och skogsbruk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV