Bangladeshs högsta domstol har avskaffat majoriteten av de kvoter för statliga jobb som lett till massiva protester och våldsamma sammanstötningar över hela landet. Minst 100 personer har hittills mist sina liv, rapporterar BBC.
I Bangladesh har historiskt en tredjedel av statliga jobb varit reserverade för släktingar till veteraner från landets självständighetskrig mot Pakistan 1971. Kvotsystemet avskaffades 2018, men återinfördes nyligen efter ett beslut av en domstol, vilket utlöst stora protester.
Högsta domstolen har nu sagt sitt och gått emot det första domstolsbeslutet och har i ett beslut slagit fast att 5 procent av jobben ska reserveras för veteraners släktingar. 93 procent av de statliga jobben ska tillsättas på meriter, medan 2 procent ska reserveras för etniska minoriteter eller personer med funktionsnedsättningar.
Justitieminister Anisul Huq meddelade direkt efter domstolens beslut att regeringen kommer att implementera förändringarna inom dagar. Trots beskedet har flera studentledare lovat att fortsätta protestera, rapporterar BBC.
”En ny folkrörelse”
Protestledare har sagt att aktionerna kommer att fortsätta tills regeringen agerar. De kräver även rättvisa för dödade demonstranterna, frisläppande av gripna ledare, återställande av internet och massavgångar av ministrar.
I huvudstaden Dhaka råder utegångsförbud, men det sker fortfarande sammandrabbningar, rapporterar BBC.
Demonstranter anklagar polisen och brutalt våld mot fredliga demonstranter ooch det förekommer rapporter om tortyr.
Samtidigt har regeringsbyggnader satts i brand och fler än 800 fångar har rymt från ett fängelse nära Dhaka. 58 av dem ska ha fångats in igen.
En analytiker som BBC varit kontakt med beskriver att protesterna har börjat handla om mer än jobbsystemet och har blivit en folkrörelse som även protesterar mot korruption och livsvillkor i landet.