Radar · Utrikes

Harris favorit att ta över efter Biden

biden och harris på en balkong

USA:s president Joe Biden meddelade i söndags att han inte ämnar ställa upp i presidentvalet. Inför Demokraternas partikongress i augusti spekuleras det om vem som ska ta över och där är vice president Kamala Harris favorit.

Det var efter en rad svaga framträdande av 81-åriga Joe Biden som pressen på honom att kliva åt sidan blev för stor. Bland annat under den första presidentvalsdebatten mellan honom och republikanernas kandidat Donald Trump, gjorde han ett tidvis förvirrat intryck, menade kritikerna.

Flera andra gånger har han mumlat och tappat tråden, eller förväxlat personer då han talat, bland annat när han presenterade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som Vladimir Putin vid ett Nato-möte i Washington i mitten av juli.

Joe Biden själv har hela tiden stått på sig och sagt många gånger att han är mannen att slå Trump. Opinionsmätningarna har hela tiden visat på ett ytterst jämt val, men efter mordförsöket på Donald Trump och de påföljande sympatikänslorna för offret, väger fördelen för republikanerna.

Dessutom har flera tunga ledande demokrater gått ut de senaste veckorna och uppmanat Joe Biden att hoppa av presidentvalet. Även förre presidenten Barack Obama och representanthusets förra talare Nancy Pelosi, har yttrat sig i försiktiga ordalag om att det kan vara dags för Joe Biden att tänka om.

Något som också skedde i söndags kväll, efter att han hade presenterats interna opinionsmätningar som visade att han inte skulle kunna vinna valet, enligt uppgifter till MSNBC.

Joe Biden meddelade samtidigt att han ställer sig bakom sin vice president Kamala Harris. Ganska omgående har en rad demokrater som Kaliforniens guvernör Gavin Newsom och transportministern Pete Buttigieg gett Kamala Harris sitt stöd. De två demokratiska politikerna har annars nämnts som möjliga kandidater, men verkar ha siktet inställt på valet 2028 istället.

Pengarna rullar in

Hon har redan fått ekonomiskt stöd från viktiga bidragsgivare, som bland andra George Soros. Bara några timmar efter beskedet hade 46,7 miljoner dollar (runt en halv miljard kronor) skänkts till demokraternas kampanj, skriver den demokratvänliga plattformen Actblue, och menar att det är den mest inkomstbringande kampanjdagen någonsin.

Än kan inte Kamala Harris vara säker på nomineringen. Det är under partikonventet i Chicago den 19 – 22 augusti som en kandidat väljs formellt. Konventet kommer att samla närmare 4700 delegater och superdelegater. Demokraterna har meddelat att partiet kommer att presentera en öppen process för hur en ny kandidat kommer att väljas.

Sett i ett historiskt perspektiv är det ytterst ovanligt att en president hoppar av återvalskampanjen så kort inpå valet. Samtidigt har USA extremt långa valkampanjer, som kan pågå redan två år innan valdatumet.

Smutskastning av Harris

Även för republikanerna kommer Joe Bidens plötsliga avhopp som en överraskning och kommer att tvinga fram ett skifte i hur man ska angripa motståndarna. Sedan tidigare pågår något av en smutskastningskampanj mot Kamala Harris i republikanskvänliga medier där hon utmålas som ansvarig för migrationspolitiken under Joe Biden. Hon har också attackerats för sin bakgrund och för sitt skratt av kanaler som Fox news.

Från svensk horisont är reaktionerna något avvaktande. Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att samarbetet med Biden-administrationen har varit gott och oppositionsledaren Magdalena Andersson tycker att Joe Biden har varit pigg och engagerad i säkerhetspolitiken, men hon är inte förvånad över beslutet.

– Harris är den jag har träffat och jag känner henne som en väldigt varm men samtidigt tuff politiker med tydliga åsikter och en stark vilja, säger Magdalena Andersson till TT.

Kamala Harris

Född 20:e oktober 1964 i Oakland, Kalifornien. Föräldrarna kommer från Indien och Jamaica och har forskat vid Berkeley-universitetet.

Bodde en tid i Montreal i Kanada efter föräldrarnas skilsmässa.

Hon har studerat statsvetenskap, ekonomi och juridik på universitet i USA.

Har arbetat vid åklagarämbetet i San Francisco och valdes till distriktsåklagare i San Francisco 2003.

Hon valdes till ledamot av senaten 2017 och satt där till 2021 då hon valdes till vice president.
Kamala Harris är den första kvinnliga vicepresidenten i landets historia, men är även den första afroamerikanska vicepresidenten samt den första vicepresidenten med indiskt ursprung.



Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV