Efter Romina Pourmokhtaris utspel om Temu och Shein i veckan har organisationen Sveriges konsumenter skrivit ett öppet brev till ministern. Där uppmanar de henne att skapa en kommission för att komma fram till vilka möjliga lösningar som finns på problematiken.
Det var i onsdags som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari gick ut med att Liberalerna vill förbjuda varor från de kinesiska lågprisplattformarna Shein och Temu. Plattformarna har gjort sig kända för att ha en hög miljöpåverkan då produkterna oftast skickas med flyg och har kritiserats för att ofta innehålla höga halter av miljögifter, såsom PFAS.
– Jag menar att man inte minst från kinesiska företag utnyttjar Europa, utnyttjar europeiska konsumenter där man lever med en tro att någon kontrollerat varan och sett till att den inte är skadlig. Så är det inte när man importerar från sådana här företag, sa Romina Pourmokhtari i SVT:s Aktuellt.
Därför planerar Liberalerna att lägga fram flera förslag för att hindra dessa produkter från att säljas i Sverige, såsom ett nationellt förbud mot PFAS i kläder och textilier, sänkt moms på second hand-varor, lagstadgad utsläppsredovisning på alla klädesplagg samt att undersöka möjligheterna till ett importförbud av varor från lågprisplattformarna Shein och Temu. Bland annat tittar man åt Frankrikes håll, där man lagt ett lagförslag som föreslår ett förbud mot att göra reklam i landet och att varje enskild produkt åläggs med en särskild skatt, som kan uppgå till 10 euro per produkt fram till år 2030.
Kan bryta mot internationella regler
Men om dessa åtgärder är möjliga att genomföra utan att bryta mot internationella handelsregler är tveksamt, säger Joachim Åhman, professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet, till DN.
– Varuimport är en handelsfråga. Därför är det ytterst tveksamt om en enskild medlemsstat som Sverige ska agera ensamt på det området. Det är en fråga som i så fall bör hanteras inom EU, säger han.
Sveriges konsumenter är positiva till förslagen och tackar Pourmokhtari i ett öppet brev för att hon lyfter riskerna.
”Farorna med att handla på dessa e-handelssajter har varit en av de mest prioriterade frågorna för Sveriges Konsumenter under de senaste åren. Vi accepterar inte att den här typen av e-handelsplattformar kombinerar låga priser med ett totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet, konsument- och miljöskydd”, skriver de.
Behövs ett generellt plattformsansvar
De föreslår därför att miljöministern tar det hela vidare och skapar en svensk kommission bestående av relevanta aktörer för att gemensamt diskutera vad som är möjligt att göra inom nuvarande lagstiftning. I Danmark har man tagit ett liknande initiativ och skapat en task force bestående av myndigheter, näringsliv och den danska motsvarigheten till Sveriges Konsumenter, Förbrugerrådet Tänk.
I våras anmälde Sveriges konsumenter, tillsammans med 16 andra europeiska konsumentorganisationer, Temu för att bryta mot Digital Services Act, den lagstiftning som ska skydda konsumenter när de handlar på e-handelsplattformar.
”Genom förbjuden manipulerande webbdesign luras barn att köpa fler produkter och produkter som de inte alls hade tänkt att köpa från början”, skriver Sveriges konsumenter.
I väntan på att den legala processen avgörs hoppas organisationen att debatten fortsätter.
”Sveriges Konsumenter anser att det behövs ett generellt plattformsansvar för att leverera säkra produkter. Vi konsumenter har ett ansvar, men det går inte att lägga allt på oss. Vi har en period av prisökningar bakom oss. Många konsumenter har tvingats vända på varenda krona för att få vardagen att gå ihop. Det är ur det perspektivet inte alls konstigt att man väljer att handla på lågprissajter”, skriver de.