Prenumerera

Logga in

Radar · Politik

Svantesson: ”Finns inget alternativ” till kärnkraften

Elisabeth Svantesson.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) försvarar regeringens kritiserade satsning på kärnkraft. I en intervju med DN säger hon att ”det inte finns något alternativ” till kärnkraft. 

När remisstiden nyligen gick ut för regeringens förslag på storsatsning på kärnkraft så framfördes omfattande kritik från flera håll. Många argument var ekonomiska. Konjunkturinstitutet skrev i sitt remissvar att det inte är klarlagt att ny kärnkraft kan motiveras ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Energimarknadsinspektionen avstyrkte å sin sida hela förslaget och menade att det behövs djupare analyser om vad kostnaderna blir för samhället. 

Men Elisabeth Svantesson avfärdar kritiken. 

– Jag håller inte med. De gör en annan bedömning än vad vi gör. Här handlar det om alternativen. Det är ju inte så att Konjunkturinstitutet berättar hur vi ska göra i stället. De gör den ekonomiska bedömningen. Men det finns ju ingen annat färdigt alternativ till kärnkraft för att få så mycket stabil och ren el i Sverige, säger hon till DN

Men många experter håller inte med om det påståendet. När kärnkraftsförslaget presenterades i augusti sa Björn Sandén, professor i miljösystemanalys på Chalmers, till Syre att kärnkraften riskerar att bli en gökunge, som ”tar pengar från en massa annat”.

– Energimässigt så behöver vi inte alls kärnkraft, i världen eller i Sverige. Sedan måste man se till effekten: hur mycket el som finns tillgängligt när och var. På de flesta platser i världen kommer man att klara sig väldigt bra med solenergi i kombination med lagring, sa Björn Sandén, och tillade att vindkraften står för den största potentialen i Sverige.

Även den marknadsliberala tankesmedjan Timbro har kritiserat regeringens kärnkraftsplaner, och kallat regeringens modell för ”marknadsmanipulation” och ”socialisering”. Men att kritiken även kommer ifrån höger berör inte Svantesson. 

– Jag håller inte med. Alls. Om man säger så är man också svaret skyldig. Vad är det då Sverige ska göra? Hur ska vi få mer el? Hur ska vi ställa om? Hur ska vi elektrifiera mer?, säger hon till DN.

Som Björn Sandén tidigare sagt till Syre så är det mycket ny teknik på gång när det gäller energilagring. Det handlar bland annat om stora batterier, små batterier för privatbruk i anslutning till solceller, liksom det som kallas vehicle to grid-lösningar, det vill säga att elbilar anslutna till elnätet kan fungera som en buffert och stabiliserande faktor. 

– Det är lite märkligt. När det finns så mycket som händer av egen kraft, så är det just en borgerlig regering som vill satsa på ett projekt som skulle kräva mycket statlig planering och statliga pengar, sa han. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV