Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

En halv miljon träd höggs ned för Teslas fabrik 

Trädkojor

Satellitbilder avslöjar att runt 500 000 träd har avverkats för bygget av Teslas jättefabrik utanför Berlin, rapporterar TT.

Avverkningen på 329 hektar har skett mellan mars 2020 och maj 2023, enligt miljöanalysföretaget Kayrros, vilket The Guardian först rapporterade om.

— Teslafabriken i Tyskland har lett till ganska omfattande avverkning, säger Antione Halff, chefsanalytiker på Kayrros till tidningen.

Samtidigt anser han att avverkningen måste sättas i relation till att elbilar ersätter fossildrivna fordon. Enligt honom motsvarar de nedhuggna träden 13 000 ton koldioxid, och att det skulle vara lika mycket som utsläppen under ett år från 2 800 vanliga bilar med förbränningsmotor i USA.

Sedan i mars har klimataktivister bosatt sig i trädkojor i närheten av Teslas fabrik, rapporterar Wired. Aktivister har också försökt storma anläggningen.

— I en av Tysklands torraste regioner har för mycket miljö redan förstörts. En utbyggnad och därmed ännu mer förstörd skog och fara för det skyddade dricksvattenområdet måste förhindras, säger Karolina Drzewo, miljöaktivist till The Guardian. 

I juli godkändes planerna på att bygga ut anläggningen för att fördubbla produktionen till en miljon bilar per år, skriver TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV