Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Initiativ vill ge hopp på internationell fredsdag

FN-skrapan i New York

”Den 21 september är det den internationella fredsdagen. En dag för freden. Resten av årets dagar är krigens”, skriver Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, på Opinion i Dalademokraten. Hon nämner bland annat Rysslands folkrättsvidriga attacker mot Ukraina, Israels urskiljningslösa bombningar av Gaza och Sudan, där över 10 miljoner människor är på flykt och 25 miljoner i akut behov av mat och vatten.

Internationella fredsdagen den 21 september inrättades 1981 av FN:s generalförsamling. Dagen instiftades som en vädjan till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året.

I dag inleds även en aktionsvecka för fred och klimaträttvisa, som äger rum den 21-28 september, vilket Syre har rapporterat om. Bakom det globala initiativet står internationella fredsbyrån IPB (International peace bureau).

I till exempel Stockholm arrangerar Fridays for future, tillsammans med ett 40-tal andra solidaritets- och sociala organisationer, en demonstration med parollen ”People not profit” samt ”Avkolonisering, klimaträttvisa och antifascism”. Under veckan blir det också i Stockholmsområdet Freds- och klimaträttvisefestival samt möten med såväl Pierre Schori, före detta FN-ambassadör, som Pär Granstedt, freds- och klimatdebattör.

På tio platser i Sverige sker den 21 september Fredsloppet, som utöver ”en vanlig löpartävling är ett enkelt sätt att ta ställning för fred och rättvisa”, skriver arrangören. Bakom det årliga loppet på två eller fem kilometer står idrottsföreningen Proletären FF och ungdomsförbundet Revolutionär kommunistisk ungdom. 75% av Fredsloppets överskott ska tilldelas Palestina genom Palestinagrupperna Sverige och 25% går till en insamling för att inbjuda ett kubanskt lag till fotbollstävlingen Gothia cup.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV